Hvem har ikke lekt med tanken om å stikke av, bare for å se hvor den stiplete midtlinjen fører deg. Uten tanke for alle begrensningene som ligger i forhåndsbestilling av overnatting, fly eller annen transport. Bare sette seg i bilen, og la ferien begynne.

Me gjær som me vil

GJENNOM REINE: Bygda er et naturlig midtpunkt for den som vil oppleve de spektakulære fjellene ytterst ute i Lofotenarkipelet.

Det var den slumrende bohemen i meg som plutselig våknet til live: Hva med å ta med hotellet på ryggen? tenkte jeg, og så først for meg en VW-buss med glorete gardiner og blomstermalt sidepanel. De eksisterer nok fremdeles, men kan ikke måle seg med dagens modeller som har alt, og som jeg må innrømme passer meg best: Gassbluss, dusj, toalett, dobbeltsenger med tykke madrasser, kjøleskap og sentralvarme. Det skader slett ikke å ha det litt komfortabelt i vår nyoppdagede, frilynte tilværelse.

Jeg hadde tidligere fnyst av de mange middelaldrende kvinner og menn i glorete joggedresser som slingret oppover E6-en i skilpaddetempo på vei nordover til Lofoten og Nordkapp. De virket avskrekkende konforme der de la seg på hjul etter hverandre, og nærmest konspiratorisk utvekslet små, kongelige vink når de møttes på motgående kurs.

Som utskjelte bobilister sto de samtidig sterkt sammen mot alle dem som mente de snyltet og kjørte for sakte, shoppet for lite, og breiet seg for mye.

De var håret i turismens spikersuppe.  Samtidig var det noe ytterst forlokkende ved det å dra hotellet med seg ut i verden.

* * *

– Me gjær som me vil, som fruen fra Sandnes skrålende og med pondus under den blonde permanenten understreket da jeg møtte henne på en campingplass på Helgelandskysten. Hun og mannen var pensjonister, fikk under forklart, og hadde turnert i åtte-ni år i bobilen stor som en buss.

Nå var jeg en av dem, for det er noe besnærende frigjorte over tildragelsen. Ved enkle grep er du selvforsynt, og kan teoretisk parkere der du vil. Du er din egen herre, kun assistert av en og annen bensinstasjon på veien.

– Me lika friheten!

Sa frua, som du i hennes rette element hjemme på Vestlandet neppe ville tilskrevet slike frilynte uttalelser. Her satt de to og skuet ut mot Vegaøyene.

– I morgen ska me dit. Men først skal me grilla.

Mange ferger

Det er dessverre ingen myte at tyskerne tar med seg alt de trenger av forsyninger. Det ville trolig jeg også gjort. For at Norge er dyrt er en annen myte som raskt lot seg bekrefte. Drivstoff, bruer, mat og drikke. Etter at leiebil og diesel er betalt er reisebudsjettet redusert til eksistensnivå.