At det også internasjonalt prates om verdens nordligste luksushotell er høyst forståelig. Trondheims ærverdige hotell i Dronningens gate, som i fjor åpnet etter en total ansiktsløfting, er flottere enn noensinne.

FAMILIEFORHOLD: Conciergen Sten Stensrud har sterke familiære forbindelser til Britannia. (Foto: Lykke Winther-Bay)

Lærte å sykle i Palmehaven

Allerede i lobbyen merker vi auraen av storhet. Den er kledd i hvit, italiensk marmor, varmet opp med lilla veggtepper – og de ansattes smil.

– Som byens stolthet har hotellet alltid vært spesielt, understreker markedsdirektør Peter André Gjerde.

– Etter nesten tre år med restaurering er det nå unikt.

Rema 1000-gründeren Odd Reitan fikk etter sigende oppfylt ungdomsdrømmen da han i 2015 kjøpte Britannia, som første gang åpnet sine dører i 1870.

– Hotellet startet i et trebygg med tjue rom, forteller Gjerde.

Da det første hotellet ble revet og erstattet med et større i mur lå det på hjørnet av kvartalet. Der ligger nå Brasseriet.

I kjelleren under restauranten viser Gjerde oss den intime Vinbaren, der et rustikt langbord blant annet legger til rette for vin- og oste-smakinger. Lokalet med de mer enn 10 000 vinflaskene får vi høre er et populært treffsted for lokalbefolkningen – særlig på fredagskveldene.

Omvisningen går videre til Palmehaven – storstuen i byen siden åpningen i 1918. Gjerde forteller om alle kjendisene og kongelige som har bodd her gjennom årtiene, og sannelig møter vi ikke svenske Kong Carl Gustaf og vår egen prinsesse Astrid i lobbyen. Også de ser ut til med stor iver å ta inn de mange detaljene, som det nydelige taket med stukkatur, kopiert fra gamle bilder.

– Da jeg var guttunge møtte jeg dronning Elisabeth her, supplerer den blide conciergen Sten Stensrud.

– Jeg husker hun tittet ned på skoene mine og på engelsk formante meg om at «du bør knytte skolissene dine, gutt!».

Han ler godt av minnet og røper at grunnen til at han kom så tett på den britiske regenten er at besteforeldrene på farssiden den gang eide hotellet.

– Senere overtok foreldrene mine, forklarer Sten.

I mer enn 60 år var Britannia eid av familien Stensrud, og også i den perioden var det kjent som byens mest fornemme hotell.

– Jeg lærte å sykle i Palmehaven, røper Sten.

– For meg var hotellet et hjem.

Pirat-drinker

Minnene hans fra hotellet er mange og rike.  Han er glad for å være tilbake på gamle tomter etter selv å ha vært direktør ved andre hoteller i byen.

– Moren min døde dessverre like før Britannia ble gjenåpnet i fjor. Hun var veldig spent på hvordan hotellet ville se ut. For henne var det viktig at Britannias sjel ble bevart. Jeg er sikker på at hun ville nikket godkjennende, mener Sten Stensrud. 

Vegg i vegg med hans barndoms sykkelparadis ligger den lekre, lille Speilsalen, som har beholdt de originale, vakre lysekronene. Det er et rom verdig den utsøkte maten som lages under stjernekokk Christopher Davidsen ledelse. Davidsen har sølvmedalje fra Bocuse d´Or i 2017 på merittlisten, og signaturrettene er basert på trønderske råvarer. 

I underetasjen er det i tillegg funnet plass til et spa og basseng, som vi dessverre ikke får sjekket ut denne gang. Det skyldes trolig at den luftige baren i første etasje raskt fikk vår fulle oppmerksomhet. Her regjerer sjefsbartender Øyvind Lingjerdet, som i stedet for sjampanjen vi som regel foretrekker overtalte oss til i stedet å prøve hans egenkomponerte drinker. Seks av dem er basert på lokal historie.

UTSØKT: Rommene og suitene er ulikt kledd, men alle utsøkt innredet.

Sammen med et par av byens historikere har han formulert en liten bok om hvorfor det ble akkurat disse drinkene. 

– «Cannon» bestående av rom følger linjene tilbake til til Napoleonskrigene og piratvirksomheten til en trønder, kaptein Kaald, forklarer Lingjerde opprømt.

  Kaald slåss mot britene og tok rom med hjem fra Karibia som krigsbytte. Lovlig, for han hadde merkelig nok lisens til å drive piratvirksomhet.

«Origins» er Lingjerdes feiring av Britannias åpning i 1870. Det er en egenkomponert sjampanje-drink gjort på fatlagret gin, Chartreuse, rødt eple, sukker og hotellets Ayala Britannia Champagne.

Foruten at de smaker utsøkt, selv for den som normalt ikke foretrekker drinker, gjør den dedikerte sjefsbartenderen miksingen av dem til et skue.

Besøket i baren ble et av mange høydepunkt i Trondheims storstue. Vi kommer snart igjen. ©