Ute er vinteren på vei, men innenfor er det lunt og hyggelig. Vel inne i båten som skal ta oss nedover Rhinen er det satt frem godsaker for de nyankomne gjestene, som strømmer til fra flere verdenshjørner.

elvecruise
PÅ ELVEN: Det går over 300 cruiseskip på de europeiske elvene – en populær reiseform der passasjerene kommer tett på byene.

Jula er på vei.

Der er elvene viktige

Elvecruisebåten MS Viva Tiara ligger til kai i Frankfurt am Main – en by som viser seg å være overraskende hyggelig. Det er førjulstid, og over elven Main ligger skodden som et bryllupsslør over vannet. 

LES MER: I skyggen av Frankfurts skyskrapere!

Floden siger sakte forbi skipsskroget og videre ut mot havet, som den har gjort så lenge det har bodd mennesker her – og enda lenger.

Elvene var kilde til ferskvann, men mest av alt ga de en mulighet til å etablere større samfunn. Pyramidene hadde ikke vært der de ligger om det ikke var for Nilen, og Frankfurt ville trolig heller ikke vært det knutepunktet den er i dag om det ikke var for Rhinen og Main. 

London, Paris, Praha og Budapest ligger ved en flod som forbinder dem til resten av verden.

LES MER: 9 gode tips til Frankfurt!

– Fortsatt er elvene viktige – ikke bare for turistene, som kaptein Narcis Midvighi  understreket da vi besøkte ham på brua underveis til Mannheim.

JULETE: I ukene før jul er de fleste byene i Tyskland preget av den forestående høytiden.

Fortsatt putrer lekterne på elvene som de har gjort i flere hundre år.

Ordnung i Mannheim

På sommeren kunne vi ligget i hver vår fluktstol på dekk og sett landskapet gli sakte forbi. I stedet holder vi oss innendørs når skipet er i bevegelse. Så sent på sesongen er transportetappene lagt til kvelds- eller natterstid, som betyr at vi kan tilbringe dagene i land.

Mannheim som vi kommer til om morgenen på dag to er som så mange andre trivelige tyske byer på denne tiden dekorert i juleskrud. I sentrum ligger det en eim av glühwein over de mange bodene som selger alskens juleknask og dekorasjoner, pølser og spekemat – for ikke å snakke om currywurst.

Den slipper du ikke unna uansett hvor i Tyskland du måtte befinne deg.