Det er den amerikanske parallellen til Folkehelseinstituttet – CDC – som mener den såkalte «No-Sail»-bestemmelsen skulle fortsette inn i 2021. Nå er det forlenget til ut oktober i år.

«No-Sail» forhindrer cruiseskip underlagt USAs jurisdiksjon, med kapasitet til å frakte minst 250 passasjerer i amerikanske farvann, fra å seile. Ordren har vært i kraft siden i mars i år, og utvidet flere ganger.

HÅP: Cruise er storindustri i USA, på linje med charter i Europa. (Foto: Bjørn Moholdt)

Torsdag løp den siste ordren ut. CDC-direktør Robert Redfield presset på for å forlenge den til februar 2021, men ble overstyrt av regjeringen. I stedet utvider  Trump-administrasjonen «No-Sail» til 31. oktober – en dato som samsvarer med forslaget fra den internasjonale cruise-organisasjonen Cruise Lines International Association (CLIA).

CLIA representerer de store cruiserederiene.

Republikanske politikere i Florida, hvor en stor del av den amerikanske cruiseindustrien er basert, har i tillegg til næringen selv bedt om å få slutt på «No-Sail», skriver The New York Times. Det hvite hus har for øvrig nektet for at flyttingen av datoen er politisk.

Selv om flere cruise-rederier nå har et berettiget håp om å komme i gang igjen i november har flere rederier – som Carnival Cruise Line og Princess Cruises – utsatt re-starten til neste år.

– Den dramatiske stoppen angår ikke bare cruiseselskapene, men lokale virksomheter på land, som destinasjons-selskaper og andre leverandører, sier sjefredaktør Colleen McDaniel i bransjebladet for Cruise Critic til reisemagasinet Travel + Leisure.

– Den oppdaterte datoen for «No-Sail» stemmer overens med de datoene som mange cruiseselskaper har utsatt sine seilinger til. Det blir derfor interessant å se hvilke avgjørelser som tas neste måned – spesielt i forhold til de siste anbefalingene fra cruise-industrien, sier McDaniel.

Skulle utvidelsen faktisk bare vare en måned til gir det cruiseselskapene muligheten til å rigge seg til mot en omstart i november – en prosess selskapene mener til ta rundt 30 dager.

Den dagen cruise gjenopptas for fullt vil masker være obligatoriske, og alle passasjerer og mannskaper testet for Covid-19 før de kommer ombord. Cruiseskip vil også måtte sette av lugarer for isolasjons-formål i tilfelle et utbrudd.

Nylig leverte Royal Caribbean og Norwegian Cruise Line sine helse- og sikkerhets-anbefalinger til CDC. Mange anbefalinger her overlapper de CLIA har foreslått, inkludert testing av gjester og mannskap før ombordstigning.

Cruise har vært på vent i USA, men seilinger er gjenopptatt – om enn i liten skala – i Europa og Taiwan. Det har i hovedsak vært vellykket.

Les mer om det her!