Etter nesten fem måneder ute av drift var det italienske MSC Cruises som først tok sjansen på et middelhavscruise med MSC Grandiosa. Det har ifølge konserndirektør og driftssjef for USA-delen, Ken Muskat, vært en suksess.

Grundige prosedyrer

– Tross et par hendelser underveis har seilingen gått veldig bra, sier Muskat til bransjebladet Porthole Cruise

– Alle ser ut til å tilpasse seg de nye forholdsreglene meget bra, for de forstår viktigheten av dette, forklarer han.

Ifølge ham la MSC ned en enorm innsats for å tilrettelegge både for gjester og mannskap. Underveis i seilasen var det imidlertid minst én hendelse som fikk konsekvenser for de involverte. I forbindelse med en ekskursjon på land forlot en familie gruppen sin, og ble etterpå stående igjen å kaia. De fikk ikke være med videre.

Les mer om det HER!

For selv om det kan virke upraktisk og hemmende å ikke få dra på ekskursjon på egen hånd er det ifølge Muskat gode grunner for at det ikke er tillatt. Her var de også kompromissløse da det viste seg at ikke alle fulgte reglene.

– Grunnen til det strenge regimet er for å oppfylle de nødvendige standardene for helse og hygiene. Måten vi gjennomfører ekskursjonene på gjør at vi kan sørge for at alle gjestene våre faktisk kan forlate skipet og være med på utflukter, sa han.

«– Vårt håp er at CDC og andre myndigheter ser at det fungerer og at vi kan komme videre i andre markeder noe raskere enn det som er tilfellet i dag.»

Også mannskapets helse og sikkerhet er nøye ivaretatt, særlig når de skal på land for å handle eller andre nødvendigheter. Her er ikke rederiet i mål ennå, men jobber kontinuerlig – ifølge Muskat – med å kunne tillate landlov.

En viktig side av omstart-prosessen for MSC Cruises var å sikre en rask og effektiv smittetest av hver passasjer før han eller hun kunne gå ombord i skipet. Alle passasjerer blir testet for Covid-19 ved bruk av immunfluorescens-metoden, som i utgangspunktet er en vattpinne ført inn i nesen og halsen. Det skjer ved terminalen når gjestene ankommer. Er prøven negativ står gjestene videre fritt til å fortsette innsjekkingen.

Skulle testen av en eller annen grunn være positivt, blir disse gjestene ført til siden og får  deretter en sekundær vattpinne-test mens de er i et eget venteområde ved terminalen.

Er den nye testen negative kan de gå om bord. Er den fortsatt positiv kan de ikke gå ombord, og må forlate innsjekkings-området.

Flere re-starter

Etter Hurtigruten-fadesen har mange i cruisebransjen fulgt nøye på Grandiosas ferd ute på havet. Kan MSC Cruises bevise at rederiet kan drive trygge og vellykkede cruise i Middelhavet vil det muligens kunne virke inn på Center for Disease Control and Prevention (CDC, en parallell til norske FHI) i USA, og deres nedstengning av de nordamerikanske cruiseselskapene.

Det vil også kunne danne skole for cruiseoperasjoner andre steder i verden.

– Vårt håp er at CDC og andre myndigheter ser at det fungerer og at vi kan komme videre i andre markeder noe raskere enn det som er tilfellet i dag, sier Muskat.

MSC Cruises planlegger for en generell oppstart i november. Lenge virket det som om cruise ikke ville komme tilbake før neste år, men etter hvert som flere cruisebåter kommer tilbake i drift vokser håpet om flere oppstarter i år.

Optimismen i kjølvannet av MSCs suksess har muligens bidratt til at cruisegiganten Carnival starter opp igjen i september, i første omgang i Tyskland og Italia.

AIDA-cruisene, som er en av ni varemerker i Carnivals portefølje, skulle etter planen ha begynt å seile i starten av august. Nå er AIDA-cruisene satt opp til å starte 6. september i Kiel, og 12. september i Hamburg.

Et annet Carnival-selskap, italienske Costa Cruises, planlegger å gjenoppta seiling fra Italia 6. september.

Carnival får foreløpig ikke seile i USA etter CDC sin ordre om seilingsstopp ut september. Mange eksperter i aksjemarkedet tror ikke det blir seilinger før i 2021, noe MSC etter suksess-seilasen i Middelhavet altså håper å kunne endre på. ©