Jeg visste vel egentlig ikke hva jeg gjorde da jeg hoppet på sykkelen og dundret nedover den tørre grusveien. Solnedgangen var bare noen timer unna, og jeg var under vær med at jeg måtte rekke tilbake før det var blitt helt mørkt. På de store saltslettene i Atacama-ørkenens indre er det bare stjernene som viser vei om du skulle bli fanget av nattemørket.

– Husk i hvert fall å ta med deg litt vann, ropte Jorge etter meg da jeg hastet ut av sportsbutikken hans på en leiesykkel jeg burde ha gått nærmere etter i sømmene.

Mangelen på vann skulle vise seg å bli mitt minste problem.

VARMT: Midt på dagen trekker de fleste i San Pedro inn i skyggene.

Store forskjeller

Atacama-ørkenen er den høyeste beliggende i sitt slag, og det tørreste stedet på jorda. Du merker det straks du går av flyet i Calama, hovedstaden i El Loa-provinsen og innfallsporten til det indre av Atacama og de mange geologiske og arkeologiske attraksjonene nord i Chile.

Huden krymper seg i den tynne luften, som knapt har fuktighet i seg. Det er noe overjordisk over det golde landskapet, som om vi befinner oss på en annen planet. Et sted mellom himmelen og vår verden.

Det er et faktum som ikke har gått filmprodusenter verden over hus forbi. Atacama har vært kulisse i en rekke filmer og tv-serier – som Space Oddyssey: Voyage to the Planets.

Den intense tørken skyldes at ørkenen ligger i det meteorologene kaller dobbel regnskygge. Ørkenen er i le for de mektige Andesfjellene. Det vedvarende høytrykket fra Stillehavet gjør at regnet sjelden når opp til høylandet, der de store saltslettene trekker til seg siste rest av fuktighet.

Det finnes unntak, som i juli 2011, da en ekstrem kaldfront fra Antarktis brøt gjennom regnskyggen og slapp et 80 centimeter stort snøteppe over høylandet. På nettene kan nemlig temperaturen synke ned til minus 25 grader. Samtidig er dagtemperaturen sjelden under 25 pluss. Du bør med andre ord være godt skodd for et opphold her, og påpasselig med å ikke oppholde deg utendørs når nattekulden kommer sigende.

– Det er de enorme kontrastene som er den store attraksjonen her, forklarte da også Nicolas Besoain meg tidligere på dagen.