I SPILL: Ballen er i spill – nå følger flere timer med tett kroppskontakt.
People & places
Liv på landet
NO
SHARE THIS ARTICLE
Det er ikke minst de mange engasjerte menneskene – og en og annen håndlaget øl – som gjør Peak District til en av Storbritannias koseligste bekjentskaper.
Den idylliske landsbyen Ashbourne i Peak District – en times kjøretur fra Manchester – er som tatt rett ut av en av de mange tv-seriene som med jevne mellomrom ruller over norske fjernsyns-skjermer. De søte historiene om menneskenes gjøren og laden – med små og store intriger spunnet inn – har fremstilt den engelske landsbygda som verdens vakreste, og på en dag som denne lever bildet som er skapt av den opp til forventningene.
Landsbylivet i Ashbourne denne skyfrie, solfylte vinter-morgenen går sin vante gang. De små, lune kafeene serverer som vanlig engelsk te med scones til, og nedover en sidegate rusler slakteren bredbent i blodstenkt, hvit lagerfrakk med en halv gris slengt over skuldra – som han har gjort de siste hundre årene.
Så med ett forstummer lyden av klirrende porselen og klukkende latter, og gatene tømmes for folk. Etter en liten stund dundrer først ett så flere dumpe smell mellom husveggene. Den monotone hamringen er som et varsel, forsterket av synet som møter oss idet vi svinger inn hovedgaten: Langs fortauet der er alle vinduer og flere dører spikret igjen med grove sponplater og tykk bygningsplank.
Er det det et uvær på vei inn? Er det en invasjon på gang? Er det ute med oss?
– Næh, sier bartenderen Shawn lettere oppgitt når vi trekker inn på puben The Wheel for en øl og litt informasjon.
– Det er tid for Shrovetide.
Kongehuset involvert
I Ashbourne bryr man seg ikke om Manchester United eller City så mye som man elsker Shrovetide. Det er ikke bare et altoppslukende sportsarrangement – det er religion.
– I hvert fall de dagene Shrovetide arrangeres, sier veteranen Mick Batteridge, som er med og organiserer årets arrangement.
The Royal Shrovetide Football Match har vært en del av identiteten her siden Henrik den Andres tid (1154-1189) regjeringstid, forklarer Mick videre. Begrepet «lokalderby» stammer ifølge kjennerne fra dette besynderlige møljespillet, som senere – i flere timer –bølger frem og tilbake gjennom gatene som en seigtflytende brottsjø av svære mannekropper.
Shrovetide er det engelske ordet som beskriver perioden før fasten, men spillet har lite med religion å gjøre – annet enn at det utspiller seg i dagene før askeonsdag. Det eneste religiøse man eventuelt kan knytte til spillet er hengivenheten mange har til dette ur-ritualet.
– Det kan gå på helsa løs, så hold dere litt på avstand, advarer Mick med et visst vemod i blikket. Kroppen er ikke hva den en gang var, og det er ikke vanskelig å skjønne at han gjerne skulle vært inne i mølja med hodet først og kjempet om ballen. Så uforståelig det samtidig virker.
Den seremonielle åpningen av Shrovetide ute på parkeringsplassen i utkanten av sentrum er selvhøytidelig til det grandiose som bare engelskmenn kan gjøre det, inntil ballen av kork kastes ut i den forventningsfulle folkemengden av flere hundre storvokste menn. De hiver seg over den som ville dyr. Målet er å sørge for at ballen – som er litt større enn en vanlig fotball – berører en av to små søyler i hver sin ende, omtrent fem kilometer fra hverandre.
For utenforstående virker det hele kaotisk til det absurde, men i Storbritannia bør man være forsiktig med å sette spørsmålstegn ved gamle tradisjoner. Bare spør kongehuset, som senest med prins Charles i spissen har vært med og satt spillet i gang.
Eller Mick Batteridge.
Håndlaget øl
Kontrasten er stor mellom «mobben» ute i Ashbournes gater og stemningen inne i Callow Hall. Den imponerende herregården har tjent som et lite boutique-hotell og restaurant i flere omganger, men det var ikke før Ian Hardman overtok at det virkelig tok av. Og det er særlig giftesyke som finner veien hit.
– Nå er det fullt her omtrent hver helg, sier Ian når han viser oss rundt i de herskapelige omgivelsene.
Callow Hall ligger i hjertet av Derbyshire, et landskap preget av et bølgende heier punktert av små og litt større landsbyer, som stadig flere vender tilbake til for å finne seg et utkomme. Mange fordi de er lei av heseblesende storbyliv, også fordi de mener det er nettopp her mulighetene ligger.
– Thornbridge hadde ikke vært det samme om det lå i tykkeste Manchester, mener da også Alex Lansdown idet han senere på dagen tapper en porter til meg i Thornbridge-bryggeriets lille ølutsalg.
Thornbridge er et av flere nye, små bryggerier på landsbygda i Storbritannia som blir stadig større målt i utbredelse. De har oppstått som en motreaksjon til de store, industrielle produsentene som var i ferd med å kvele alle de små.
Tendensen er ikke unik for Storbritannia, men «håndlaget» øl har spesielle tradisjoner her – et faktum Alex er rask til å poengtere.
– Det er noe med vannet her, atmosfæren – ja hele prosessen – som gjør at det smaker så mye bedre her ute, mener han, og det er ikke vanskelig å gi ham rett.
En håndlaget øl smaker best på gammel engelsk manér.
Det samme får vi mot kvelden bekreftet i Derby, nærmere bestemt på Brunswick Inn – hvor vi tar runden både i kjelleren og ved bardisken.
Dette folkelige, brune skjenkestedet ble bygget allerede i 1842 for å betjene jernbanearbeiderne som holdt til like ved, og mye av sjelen er beholdt – mye takket være dens vindskjeve beskaffenhet – og det som skjer i kjelleren.
– Skikkelig håndlaget, insisterer den energiske, kortvokste sjefsbryggeren James Salmon, som i nærmere 20 år har stått under det lave kjellertaket og laget øl – hovedsakelig for puben. Han har tatt oss ned i underetasjen – selve hjertet i Brunswick Inn.
– Det er en omstendelig prosess, veldig arbeidskrevende, men vi mener det gir seg utslag i et helt unikt brygg, sier James og lar oss få smake et glass under det flimrende lysstoffrøret.
Det blir selvsagt mer enn ett…
Til godset
Den beste måten å reise gjennom den engelske landsbygda på er å bevege seg langsomt, og gjerne i et fremkomstmiddel som passer omgivelsene.
Previous
Next
Nettopp det var ideen bak Vintage Car Tour, som Steven White i dag driver sammen med kona Julie ut fra garasjen deres i den lille landsbyen Winster. Det var Stevens interesse for veteranbiler som satte de to på ideen om å ta besøkende med ut i det erke-engelske landskapet.
– Vi pensjonerte oss i 2007, men måtte jo finne noe å holde på med, forklarer Steven, som for anledningen har leid inn en annen sjåfør til oss – Neil Plumb – som også fant ut at livet på landsbygda var langt mer å foretrekke enn – som han sier – «hamsterhjulet» inne i storbyen.
– Kona ble med på det, og i dag driver vi vår egen taxitjeneste, sier Neil, som før vår lille landtur aldri har sitter bak rattet på Model A Phaeton-maskinen fra 1929.
Han kan samtidig forbausende mye om kjøretøyet.
– Denne Ford-modellen ble også produsert i Manchester, forklarer Neil når vi nærmer oss Chatsworth, den ikoniske herregården som har tjent som kulisse i en rekke engelske periode-dramaer – blant annet Stolhet og fordom og Stanley Kubricks Barry Lyndon.
Med årene har Chatsworth, som har vært i Cavendish-familiens eie siden 1549 og fortsatt drives av hertugen av Devonshire, blitt en viktig motor i det lokale reiselivet. Hundretusenvis er årlig på besøk her eller til andre deler av det enorme godset.
– De kommer nok for å oppleve litt av magien de mange filmene har formidlet, sier Neil etter en liten lunsj på Losehill House & Spa – et annet lite under av et boutique-hotell i hjertet av Derbyshire.
Bilen vil ikke starte, men Neil virker ubekymret.
– Da er det ikke annet å gjøre enn skyve den i gang, sier han og gliser.
Thornbridge utenfor Bakewell tar imot besøkende som vil smake på deres prisbelønte øl, samt gi en omvisning i lokalene.
Prøv deg som skytter
Leirdueskyting er en typisk sport engelskmennene driver med på landsbygda, og på Yeaveley Estate & Shooting Grounds legger de opp til den slags. Her kan du også overnatte.
Ta bussen til puben
The Real Ale Bus Tour er morsom reise mellom Derbys mange mikrobryggerier som lager ordentlig ale, arrangert av det fargerike ekteparet Pip og Elaine Southall.
Tur i veteranbil
I Steven Whites veteranbiler kan du oppleve den engelske landsbygda som vi kjenner den fra utallige filmer og tv-serier. En morsom og interessant måte å bli kjent med de små landsbyene i Peak District på.
Som en filmkulisse
Det gedigne godset Haddon Hall går helt tilbake til 1100-tallet, og rommer selv mange historier om alle dem som her bodd her siden middelalderen. Et fascinerende stykke britisk historie. Et annet alternativ er Chatsworth House.
When and how to go
Reisen dit
Vi fløy med SASdirekte fra Oslo. I London er det en gode forbindelser videre både med fly og tog.
Bjørn Moholdt - Writer and photographer. He is restlessly traveling the world in search of inspiring stories that will nudge you as a traveller in the right, sustainable direction.