Se for deg øyeblikket da den spanske conquistadoren Francisco Hernández de Córdoba gikk i land på Yucatán. Året var 1517, og ingen europeer hadde noensinne satt sin fot i denne avsides delen av Den nye verden.

De kritthvite strendene, de vaiende palmene – og det krystallklare vannet som dovent slo inn mot land.
Et paradis som ventet på sin oppdager.
Mektig kultur
Men – det bodde mennesker her, og ifølge legenden skal de Córdoba ha spurt en representant for det lokale mayafolket om navnet på stedet han hadde havnet.
– Yucatan, synes den spanske inntrengeren å høre, selv om svaret skal ha vært noe sånt som at «aner ikke hva du snakker om».
«Fra skipene kunne vi se en by – vi kalte den store Kairo»* Francisco Hernández de Córdoba
Conquistadoren døde av skadene han ble påført under den påfølgende erobringen av halvøya – og forsvant inn i historiens mørke.
Navnet ble værende.
* * *
Francisco Hernández de Córdoba og hans ekspedisjon på rundt hundre menn fordelt på tre skip ble tatt imot med brede – om enn stive – smil, for innbyggerne skjønte at bak spanjolenes tilsynelatende vennligsinnede landgang lå det en umettelig grådighet. Etter land, gull – og slaver.
I takes one to know one, for til tross for at mayaene kunne oppvise stor kunnskap innen astronomi, om matematikk, byggeteknikk og språk, var de også territorielle og til tider svært aggressive – uten at det hjalp i det lange løp.
Denne reportasjen sto første gang på trykk i Kapital Reise!
For selv om det endte svært dårlig for de Córdoba og hans menn, ble etter hvert overmakten for stor. Med råskap og overlegen våpenteknologi ble den enestående urfolks-kulturen bragt til randen av utslettelse.
Bommet litt
Der vi står foran en av de mektige etterlatenskapene etter mayaene – noen timer i bil nordvest for Tulum – skjønner vi ikke helt hvordan de orket all slåssingen i den intense varmen.
– Som du sikkert vet kjente grådigheten ingen grenser, kommenterer guiden Silvino Chimy Palafox tørt da vi vandret rundt mellom ruinene inne i skogen de lenge var bortgjemt i. Tempelområdet Coba er omfangsrikt. I storhetstiden bodde det mer enn 50 000 mennesker på det rundt 80 kvadratkilometer store området, og i midten av dette ligger det som mest av alt minner om en enorm haug av ekstra stor brostein.