Det er ikke ukjent problem at restauranter, strandklubber, hoteller og privatpersoner behandler strendene der de holder til som sine egne. Dette skjer ofte enten ved å nekte adgang til dem direkte, eller legge fysiske hindringer i veien.

Denne uken stemte senatet i Mexicos nasjonalforsamling enstemmig for å bøtelegge de som prøver å begrense offentlig tilgang til landets strender. Bøtene kan være opp mot en halv million norske kroner, skriver nyhetstjenesten Associated Press.

KONFLIKT: Adgangen til strender er gjenstand for konflikter flere steder i verden, som i Sarasota i USA.

De som gjentatte ganger bryter loven kan fratas tillatelsen til å drive virksomhet på stranden.

Myndighetenes avgjørelse er en seier for landets innbyggere, som har protestert mot virksomhetene som driver «private» strandfronter. I februar ble to meksikanske turister arrestert da de nektet å forlate en strand en restaurant i Playa del Carmen hevdet var privat. En video av paret da de ble lagt i handjern og ført bort begynte etter hvert å sirkulere på sosiale medier, noe som satte i gang et voldsomt engasjement mot alle dem som behandler strendene som deres egne.

Mexicos føderale lovgivning gjør det klart at slike ordninger er ulovlige, og at publikum ikke kan nektes tilgang til strendene. Bedrifter har heller ikke lov til å bygge permanente strukturer innen 20 meter fra høyvann eller hindre noen i å få tilgang til stranden. Samtidig har flere hoteller, restauranter og klubber markedsført tilliggende strender som sine private, og holdt andre enn gjestene sine unna.

Corona-pandemien har ytterligere forverret konflikten mellom lokalbefolkningen og strand-bedriftene, og ikke bare i Mexico. I Sarasota på Gulf-siden av Florida har beboere ved flere strender møtt sterk lokal motstand etter å ha nektet andre adgang til dem, til tross for at de er offentlige.

Mexicos lovforslag skal i neste runde videre til president Andrés Manuel López Obrador, som underskriver godkjenningen. ©