Det er hit vi trekker oss tilbake når varmen blir for trykkende inne i byen!

Markien gir oss sitt mest uutgrunnelige, sjarmende smil og sveiper armen i en halvsirkel ut over jordene som breier seg rundt herregården. Fra den den lille høyden der vi befinner oss ruller vinrankene på geledd bortover og nedover og oppover igjen, i det lett ondulerende landskapet, her og der avgrenset av olivenlunder, sypresser og åkrer med bygg. Om våren gir de viltvoksende valmuene en intens rødfarge til det ellers irrgrønne landskapet som myker det opp, og således sørger for den ekstra dimensjonen vi forbinder med det klassiske, toskanske kulturlandskapet.
Mektig familie
Herregården Tenuta de Castiglioni ligger i Val di Pesa knapt 20 kilometer sør for Firenze. Stedet har tilhørt det mektige familiedynastiet Frescobaldi siden 1300-tallet. Frescobaldis historie er vevd inn i landskapet her, tvunnet sammen med vinrankenes og oliventrærnes dype røtter i den ellers karrige kalkjorden.
I skyggen av pinjetrær og sypresser dyrket de det gode liv, holdt sine ekstravagante banketter, og således la grunnlaget for den fascinerende gastronomiske kulturen som årlig trekker til seg millioner av besøkende.
Markien representerer med andre ord noe bestandig, i det ellers uregjerlige Italia, et land som til alle tider har vært åsted for konflikter, kriger og kaos, fra etruskerne via Romerriket til dagens Berlusconi. Men ut av dette har det også vokst frem noe enestående, en skjønnhet innenfor kunst og kultur som gjør Toscana og Italia så dypt fascinerende – og som en hel verden beundrer.
I perioder når varmen ble for intens i byer som Firenze, Pisa eller Siena, dro rikfolket ut på landet, til de gedigne landstedene sine. Som regel lå de på de karakteristiske høydedragende. I skyggen av pinjetrær og sypresser dyrket de det gode liv, holdt sine ekstravagante banketter, og la således grunnlaget for den fascinerende gastronomiske kulturen som årlig trekker til seg millioner av besøkende.
Familien Frescobaldi har vært en sentral drivkraft i toscansk dagligliv siden 1200-tallet. I perioder var det bare det mektige Medici-dynastiet som lå over Frescobaldiene i anseelse og makt. De var ikke bare sterkt involvert i næringslivet, men hadde betydelige interesser i andre land, langt inn i de innerste politiske gemakker. De finansierte kriger og korstog for europeiske kongehus, og sto spesielt den engelske kronen nær (noe de fremdeles gjør).
Marchese Leonardo Frescobaldi, dagens styreformann i det familiedrevne konsernet, representerer det 29. slektsleddet. Hans ubesværede omgang med omgivelsene, hans verdensvante geberder og flørtende oppmerksomhet for alle i hans nærhet er ikke bare en personlig dyd. Det er tydelig noe som sitter i ryggmargen.