For meg er det de små tingene i Firenze som fascinerer. Joda, Uffizi-galleriet med sin overdådige renessansekunst er uimotståelig, og broene over Arno usedvanlig inntagende når de bader i det skarlagensrøde kveldslyset. 

STORSLÅTT: Duomoen med den overdådige kuppelen er et av Firenzes viktigste symboler på byens makt i renessansen.

Duomoen med sin enorme kuppel slutter heller aldri å imponere de måpende forbipasserende, og på Piazza della Signoria er det umulig å ikke la seg begeistre av alle de velkjente statuene – og av mengden av mennesker som alltid står der nærmest som forsteinet.

«Anonymitet er gamle pengers viktigste forsvar mot omverdenen, å operere i det stille deres viktigste arbeidsredskap.»

Likevel – beveger du deg litt utenfor vrimmelen, inn i smugene bare noen steinkast fra de store attraksjonene, får du en enda sterkere fornemmelse av byen, dens betydning da Mediciene regjerte, av hvordan det var mulig for storheter som Michelangelo, Botticelli og Luca Della Robbia å pynte omgivelsene med sin enestående kunst, og slik forandre verden.

Dantes redningsmenn

Det føles som en audiens hos en kongelig. I gangavstand fra rådhuset og Piazza della Signoria står vi foran en dunkelt opplyst bygård. I hele sin lengde strekker murkolossen seg langs et helt kvartal, som en dyster middelalderborg. Over det hele jager skyene.

Det gule lyset fra de gamle gatelyktene kaster skyggene våre på husveggene. Murbygningen, med de høye, nedblendede vinduene høyt over bakken foran oss, ser ugjennomtrengelig ut. 

Har vi gått feil?

Innenfor holder en av byens mektigste familier holder til. Anonymitet og utilgjengelighet er gamle pengers viktigste forsvar mot omverdenen, å operere i det stille deres viktigste arbeidsredskap.

Mens Mediciene og andre representanter for de allmektige familiedynastiene i Nord-Italia lå i konflikt med omgivelsene, opererte Frescobaldiene i kulissene. De finansierte kriger, men det var det få som la merke til. 

Denne hårfine balansegangen har tjent dem godt. Det er tydelig når vi entrer den dunkelt belyste stuen, der marchese Bona Frescobaldi sitter tilbakelent i go’stolen og nipper til en Pomino Chardonnay – familiens egen hvitvin. Markisens mann, marchese Vittorio Frescobaldi, utgjør det 29. slektsleddet i familiedynastiet, og når vi endelig står her dypt inne i familiens skjød virker det som om lite er forandret på 700 år. Omgivelsene og auraen av fordums prakt gjør de historiske forbindelseslinjene til renessansens storhetstid nærmest fysisk tilstedeværende.