Den syv netter lange turen går ut fra Heraklion på Kreta. Det 2534 passasjerer store Mein Schiff 6, skal innom Korfu og Athens havneby Pireus. Det skjer samtidig med at to andre cruiserederier – MSC Cruises og Costa Cruises – girer opp med Hellas-cruise.

SAMLET TROPP: Ekskursjoner ut av cruiseskipene må skje i samlet tropp, der ingen får lov til å bryte ut. (Foto: Bjørn Moholdt)

Hellas åpner opp

MSC Cruises annonserte i forrige måned at de vil starte seilasene til Hellas 26. september med  2550 passasjer store MSC Magnifica. De syv netter lange cruisene går fra de italienske havnene i Bari og Trieste, til de greske byene Korfu, Katakolon og Pireus.

Costa Cruises gjenopptar Hellas-cruise 10. oktober, med avganger fra Trieste i Italia med Costa Deliziosa (2 260 passasjerer). Et annet Costa-skip, Costa Diadema med 3724 passasjerer, begynner seilinger i Hellas i november.

Fram til nå har det kun vært små cruiseskip som Variety Cruises med Galileo (24 lugarer) som har startet opp på nytt på de greske øyer.

TUI Cruises og MSC Cruises har vært blant de mest hissige av de største cruiserederiene på å vende tilbake i tjeneste siden alle la ned virksomheten i mars. TUI Cruises startet «cruise to nowhere» ut av havner i Nord-Tyskland i juli med to skip. MSC Cruises har på sin side startet opp igjen med ett skip til Italia og Malta fra italienske havner i august.

Så langt har ingen av rederiene rapportert om én Covid-relatert hendelse, og lykkes de med å gjenoppta driften på de greske øyer forventes det at flere cruiseselskaper gjør det samme de neste månedene. Hellas sa nylig at landet var åpent for det.

TUI Cruises seilinger er rettet mot tyskere som tar charterfly til skipene fra Tyskland. MSC Cruises og Costa Cruises sine seilinger er kun åpne for innbyggere i utvalgte europeiske land, men for det meste er et italienere som seiler med disse.

Full stopp i USA

TUI Cruises er i ferd med å vokse seg stort. Rederiet retter seg i stor grad inn mot tysktalende reisende, og er delvis eid av Royal Caribbean Group. Selskapet har syv for det meste nye og moderne fartøy, og har tre til i bestilling.

Hellas er det siste av land som nå tillater besøk av cruiseskip. I løpet av de siste tre månedene har rederier startet på nytt med begrensede avgang fra havner i mer enn et halvt dusin land, inkludert Norge, Tyskland, Frankrike, Italia og Taiwan.

Den største cruisenasjonen av dem alle ligger imidlertid på vent. Amerikanske myndigheter tillater ingen å seile ut fra havner i USA. Når det åpnes for det er foreløpig i det blå.

De nye TUI Cruises-turene rundt Hellas blir rederiets første siden Corona-nedstengningen der man også anløper havner. Det skjer ved at rederiet innfører relativt ekstreme tiltak for å sikre at viruset ikke kommer ombord. For eksempel får passasjerer kun lov til å forlate skipet når de er med på en organisert landutflukt.

Tiltaket minner om det MSC Cruises og Costa har innført. Les mer om det HER!

TUI Cruises krever også at alle passasjerer tester negativt for Covid-19 før ombordstigning, men i motsetning til MSC Cruises og Costa skjer ikke testene på kaia når passasjerer går ombord. Testene kan tas noen dager før avreise, på et av 86 steder i Tyskland. Kostnaden for testen er inkludert i cruiseprisen.

Blant andre helsetiltak vil TUI Cruises operere Mein Schiff 6 med bare 60 kapasitet og foreta temperaturkontroller av passasjerene daglig. ©