En gang mot midten av 1960-tallet fløy Walt Disney i et lite propellfly over det ugjestmilde landskapet i Floridas indre. Området mellom Tampa i vest og Daytona Beach på atlanterhavssiden besto enten av våtmarker, tørre stepper eller innsjøer, hovedsakelig bebodd av mygg, krokodiller, slanger og annet utyske.

Noe av området ble riktignok brukt som beitemark for kveg, men det var langt mellom menneskene. Ingen dro frivillig inn i denne delen av Florida.

ENERGISK: Walt Disney (1901-1966) skapte et unikt underholdsnings-univers. (Faksimile)

Verdens største

Disney hadde lenge ønsket å utvide sin virksomhet. Disneyland i Los Angeles var ikke mulig å utvide i nevneverdig grad. Eiendomsprisene var i tillegg såpass høye at med de grandiose planene han hadde for en ny og enda større fornøyelsespark var det rett og slett umulig.

Av den grunn bordet han en dag det lille propellflyet. Fra rundt 3000 meters høyde utforsket han det karakteristiske landskapet med stor iver. Han så potensiale der andre så brakkland.

− Her, her skal det ligge, skal han nærmest ekstatisk ha ropt ut til sine medpassasjerer, og pekte mot de endeløse våtmarkene.

De trodde mannen var gal.

Fra den dagen og i lang tid fremover kjøpte han opp land ved hjelp av stråmenn, for å holde eiendomsprisene nede. Skulle noen få vite om planene den berømte entreprenøren hadde for det enorme området ville grunneierne ikke solgt unna såpass billig som de gjorde.

ÅPNING: Den kjente skuespilleren og sangeren Julie Andrews danset seg gjennom Disney Worlds gater under åpningen av parken i oktober 1971. Til høyre slottet som det tok nesten to år å bygge, og som har blitt Disney-konsernets fremste symbol.

Etter hvert startet også byggingen av det som skulle bli verdens største, sammenhengende opplevelsespark med et samlet besøk årlig på nærmere 50 millioner mennesker.

Disney selv fikk dog ikke sett slutten på byggeprosjektet, han døde som følge av lungekreft fem år før det gedigne Walt Disney World-området ble åpnet for publikum.

Inn i sumpene

Det er nesten uforståelige dimensjoner over anleggene i Florida. Da «The Magic Kingdom» åpnet for snart 50 år siden – i oktober 1971 – ble det ansatt rundt 5 000 ansatte. Bare i Orlando-området sysselsetter turismen i dag mer enn 300 000 mennesker. Walt Disney World Resort er med sine 105 kvadratkilometer en by i byen.

Faktisk er området dobbelt så stort som Manhattan-halvøya, og med flere enn 60 000 ansatte er opplevelsesparken USAs største enkeltstående arbeidsgiver.

Med mer enn hundre ulike attraksjoner vil det ta nesten 70 åttetimers dager å besøke alle.

Du må med andre ord foreta noen brutale valg. For det er jo ikke bare i Orlando det skjer. Hele Florida er nærmest som en eneste stor opplevelsespark − for både liten og stor.

Mange av opplevelsene i Orlando er knyttet til Disney- eller Hollywood-universet, og egner seg mer for de yngste.

MARILYN: Du finner ikke bare tegneseriefigurer i Disney-universet i Florida. (Foto: Bjørn Moholdt)

Ønsker du for eksempel å komme litt under huden på andre deler av delstaten, og oppleve noe av den særegne naturen, finnes det flere operatører som inviterer til oppdagelsesreiser til de de enestående, vernede våtmarksområdene.

I Sawgrass Recreation Park kan du for eksempel bli med inn i Floridas gåtefulle Everglades. Dette helt spesielle våtmarksområdet huser truede dyrearter som floridapanteren, den amerikanske krokodillen og den vestindiske sjøkua, i tillegg til tusenvis av ulike fuglearter.

Sawgrass tar deg med inn på de stilleflytende vannveiene ved hjelp av luftputebåter, og guidene er finke til å fortelle historier om den gang seminoleindianerne regjerte i de uveisomme sumpene, og levde i en unik nærkontakt med det rike dyrelivet.

I det hele tatt står Florida-opplevelsene i kø – om du klarer å rive deg løs fra Disneys endeløse rekke av attraksjoner.

Fakta om Walt Disney World

* Walt Disney World Resort er en samling av fornøyelsesparker rett utenfor Orlando i Florida.

* Disneyworld, som åpnet 1. oktober 1971, er det største og mest besøkte feriestedet verden. Med sine 121 km² har Disneyworld et areal på størrelse med San Francisco.

* 52 millioner mennesker som besøker Disney World hvert år.

* Disney World er ment å være den største av verdens Disney-komplekser og heter derfor Disney World, til forskjell fra de andre parkene som alle heter Disneyland.

* Det finnes Disneyland-parker i Tokyo, Hongkong og Paris, i tillegg til den opprinnelige Disneyland i California. En park i Shanghai sto ferdig i 2014.

* Disneyworld består i hovedsak av fire store temaparker: Magic Kingdom, Disney’s Animal Kingdom, Disney’s Hollywood Studios og Epcot.

* I tillegg har Disneyworld de to badeparkene Typhoon Lagoon og Blizzard Beach, mat- og shoppingområdet Disney Springs, samt en rekke hoteller. ©

Les om Floridas 13 fremste fornøyelser her!