Kapp Formentor utgjør den nordlige delen av fjellkjeden Serra de Tramuntana på Mallorcas nordvestside. 

Poetens halvøy

Halvøya – beliggende nord for feriestedet Alcudia – er preget av høye klipper og vakre strender.  Det er bygget en vei som slynger seg langs fjellrekken med en rekke spektakulære utkikkspunkter.

Her er det også tilgang til flotte strender som Cala Figuera og Cala Pi de la Posada.

I 1863 ble det karakteristiske fyrtårnet på Formentor åpnet. Fyrets avsides beliggenhet gjorde byggingen ekstremt vanskelig.  Den eneste tilgangen den gang var fra havet eller via en lang rute der varer og annet ble fraktet med muldyr.

En periode eide den anerkjente mallorcanske poeten Miquel Costa I Llobera halvøya. Hans ode til denne delen av Mallorca ble verdensakjent som poeten bak diktet «Formentor-furua». Etter hans død ble området delt inn i teiger og solgt.

Slangeveien

I 1928 bestemte Adan Diehl, en argentinsk innfødt og kunstelsker, seg for å bygge Hotel Formentor. Den gang kom gjestene dit kun med båt, men mange fant likevel. Særlig mennesker som ville bort fra vrimmelen, og intellektuelle den eksentriske og romantisk anlagte Diehl rettet seg inn mot.

Hotellet slet seg gjennom flere vanskelig perioder, som Depresjonen, Andre verdenskrig og fascismen, men har siden gjenoppstått som luksushotellet Four Seasons.

Den 13,5 km lange veien som går fra Port de Pollença til Cap de Formentor ble bygget av den mallorcanske ingeniøren Antonio Parietti i 1925. Han konstruerte også «slangeveien» til Sa Calobra. 

Hule ut i havet

Halvøya har en rekke utkikks- og utsiktspunkter, inkludert Mirador del Mal Pas, også kalt Mirador d’es Colomer etter den lille øya Colomer. Panoramaet fra Mallorcas Finisterre lyser opp Menorca i øst, Cala Figuera i vest og Alcudia med sin sandstrand i sør. Utsikten over klippene nedenfor er dog ikke for personer som lider av høydeskrekk. 300 meter lengre ned dundrer havet inn over land, og havet og vinden på odden kan være skummel.

LES MER: På Mallorcas ukjente stier!

I den sørøstlige delen ved Racó de Xot finner du en hule med åpning ut i havet. Den har to innganger som ligger omtrent åtte meter over vannoverflaten. Grotten har en lengde på 90 meter og en høyde på åtte meter og er en av de viktigste informasjonskildene for den forhistoriske talaiot-kulturen.

Offentlig rute

Med årene har interessen for «Vindenes møtepunkt» økt betydelig. For bedre å verne landskapet og det unike miljøet vil det i høysesongen mellom 1. juni og 30 september være begrenset adgang. Da vil du kun komme dit med offentlig transport, til fots eller på sykkel, mellom klokka 10 og 22.

Busslinje 334, som kjører ruten Alcúdia – Port de Pollença – Faro de Formentor, stopper på halvøya både ved Mirador des Colomer, Formentor-stranden, Cala Figuera-Cala Murta og fyret. Ruten kjøres av TIB (Transports de les Illes Balears).

Du finner mer informasjon HER! ©