Kokken er en praktisk mann. Ekteskapet gikk over styr, men ikke driften de sto for på øyas mest fasjonable restaurant. Der er de samstemte.

– Det har vært helt uproblematisk, sier Fernando Perez Arellano, mannen bak det mange omtaler som Mallorcas fremste gastronomiske opplevelse – Zaranda*.

MICHELINMANNEN: Fernando Perez Arellano er mannen bak den etter hvert sagnomsuste Zaranda på Castell Son Claret.

Castell Son Claret, der Fernandos celebre spisested befinner seg, ligger som en himling ved foten av Tramuntana-fjellene sørvest på Mallorca. En styrtrik tysker eier herligheten og har stått for renoveringen av det tidligere 1800-tallsslottet, som siden åpningen i 2013 har bygget et renommé som øyas absolutte topphotell.

Det skyldes en solid hensyntagen til detaljene, de individuelt dekorerte rommene – 38 i tallet – og det gedigne utendørsbassenget de fleste mot ettermiddagen samler seg rundt.

Oppvekst i ruinen

Det var finanskrisen som førte Fernando til Mallorca og restaurant-eventyret Zaranda, etter flere år i utlendighet.

– Da jeg ble spurt om å starte opp her var jeg ikke vanskelig å be. Alle forutsetninger ble lagt til grunn for å lykkes, sier han.

Fernando minner ikke så lite om den nylig avdøde kokkekjendisen Anthony Bourdain. De mørke, viltvoksende krøllene og de intense øynene, den noe selvtilfredse minen og alle faktene. Samtidig er han veldig til stede der vi sitter ved inngangen til Zaranda. Ingen nykker å spore.

– Det krever hardt arbeide, rett og slett, man har knapt tid til noe annet, sier mannen om restauranten, og som en slags forklaring på hvorfor samlivet brast. Og hvorfor de to fortsatt er gode venner.

– Vi aspirer begge til perfeksjon servert på en enkel tallerken, forklarer han nesten ydmykt.

Ambisjonene er med andre ord fortsatt skyhøye. Det kan man også si om Castell Son Claret, der det ikke spares på noe for at gjestene skal føle seg vel. Herskapeligheten minner litt om de oppussete godsene man finner på den britiske landsbygda, litt stivt og fornemt, men på samme tid innbydende og lekkert ned til de minste detaljene.