Innbyggerne i Oliete i den avsidesliggende Teruel-regionen i det østlige Spania, omtrent tre timer i bil fra Barcelona, fikk en idé om å bruke landsbyens «flytende gull» for å redde det lille samfunnet.
Noen blir
Med en aldrende befolkning, og utsiktene til at den lokale skolen måtte stenge, startet landsbyen ApadrinaUnOlivo.org – «adopter et oliventre» på spansk. Målet var å oppmuntre folk fra hele verden til å sponse et av oliventrærne for bare 60 euro per år (rundt 700 kr).
LES MER: Her startet pakkereise-eventyret!
Den frivillige organisasjonen brukte deretter cirka 830 000 kroner samlet inn fra disse sponsorene til å gjøre om et fjøs til et kontorfellesskap i landsbyen for å tiltrekke seg digitale nomader.
Prosjektet ble støttet med 875 000 kroner fra nasjonale og regionale myndigheter og næringslivsgrupper. I prosessen ble det skapt 43 nye arbeidsplasser.
De nyankomne i landsbyen kommer fra hele Spania – og enda lengre unna. Noen kommer for noen uker, andre blir for godt.
Langsommere tempo
Oliete befinner seg i et bondeland, hvor folk lever av jorden og ellers driver med sauer og griser.
Det er en verden langt unna den spanske solkysten. For noen er denne landsbyen «det virkelige Spania».
Livsnerven i landsbyen er dens barn, og nyinnflyttere har berget skolen fra å stenge. Da Apadrinaunolivo.org startet, var det bare tre elever, men nå er det 27 i alderen tre til 11 år.
LES MER: Da Ville vesten lå i Spania!
Med en nåværende befolkning på bare 249 var Oliete i ferd med å dø, men de nye innbyggere gir håp. Bare det siste året har fellesskapet fått 19 nye medlemmer.
Sandra Mairal er en av de digitale nomadene som blir i Oliete når hun kan for å unnslippe den krevende jobben i Barcelona, som event-arrangør.
– Jeg bare elsker det langsommere tempoet i livet. Jeg kan jobbe i kontorfellesskapet og se ut over landsbyen, som alltid er så mye mer fredelig, sier hun til Euronews.
– I Barcelona, om du ber om en kaffe, får du den med en gang. Her må du vente, legger Mairal megetsigende til.
Mange besøkende
Teresa Sancho er fra den nærliggende landsbyen Ariño, kjent for sine utendørsbad. Hun fant arbeid i Oliete hos Apadrinaunolivo.org, som i løpet av ti år har fått «treadoptører» fra 28 land.
– Det er snakk om rundt 8000 sponsorer, sier hun.
– De er fra hele Europa, Storbritannia og Amerika, og de fleste av dem kommer hit for å besøke trærne sine.
Hver sponsor kan gi sitt eget tre et navn hvis de vil. Til gjengjeld får de to liter olivenolje per år og kan knytte et livslangt bånd med landsbyen.
Oliete tiltrekker ulike mennesker. I fjor tilbrakte en gruppe på 18 forretningskvinner fra hele Europa tid i landsbyen som en del av et forretningsfellesskap, mens en amerikansk skole tok med elevene sine dit for å få et førstehånds innblikk i hvordan Oliete arbeider med å trekke talenter utenfra.
Åpner opp
Sammen med 30 andre døende landsbyer over hele Spania er Oliete ble med i «Red Nacional de Pueblos», et nasjonalt nettverk designet for å hjelpe små samfunn med å tiltrekke seg digitale nomader.
Blant Spanias 8 131 kommuner er 1 840 klassifisert som i fare for å dø ut, ifølge det universitetet i Barcelona, som har studert avfolkning på landsbygda.
Carlos Blanco, en 42 år gammel firebarnsfar, flyttet til landsbyen fra Barcelona i 2017 og jobber på et lager, der han tar imot bestillinger for olivenoljeprosjektet.
LES MER: På Mallorcas ukjente stier!
– Vi har ikke sett oss tilbake. Her er det mye roligere, det er bedre livskvalitet, og det er mye bedre for barna, sier han.
– Vil du oppleve storbyen er Zaragoza bare en times kjøretur unna.
I de trange gatene i Oliete, der høye murer en gang beskyttet mot inntrengere, snakker få mennesker engelsk. Samtidig er holdningen til innflyttere imøtekommende. Det har blitt et samfunn som har åpnet seg for verden. ©