Justisminister Monica Mæland er tydelig, i hvert fall frem til ut juni.  – Ikke legg Syden-planer nå, advarer hun.

Hun ber heller folk planlegge sommerferie i Norge, samtidig som mange øyner et håp om utenlandsferie. Stadig flere blir vaksinert, både her på berget og i utlandet, og turoperatørene har begynt å legge tilrette for dra ut.

– Jeg ville nok ikke anbefale å planlegge ferie i utlandet i juni, kontrer imidlertid Mæland. 

For det er UD som gir reiseråd, og mye avhenger også av smittesituasjon i Europa og resten av verden. 

Mæland oppfordrer nordmenn til å feriere i Norge, noe som langt på vei skjedde i fjor. 

– Foreløpig er det også et stykke fram til at vi kan ønske turister velkommen tilbake Norge, dessverre, sier hun.

I dag redegjør statsminister Erna Solberg for den gradvise gjenåpningen av samfunnet. Mæland sier dagens innreiseregler vil vare en stund.

– Vi kommer fortsatt til å ha veldig, veldig strenge restriksjoner for innreise, sier justisministeren.

De eneste unntakene gjelder samfunnskritisk personell, barn som skal ha samvær med foreldre, noen dagpendlere, samt helsepersonell.

– Det kommer til å ta tid før vi åpner for innreise, rett og slett fordi tiltaksbyrden for folk som bor i Norge er veldig stor. Jeg tror at alle som vil til Norge, i veldig lang tid framover, må belage seg på strenge karanteneregler, karantenehotell og testeregime, sier hun.

Samtidig forbereder land ved Middelhavet gjenåpning frem mot sommeren. I tillegg har flere norske Syden-operatører satt opp flyvninger til blant annet Hellas fra mai av. Det forutsetter at de mest populære ferielandene åpner i forhold til de planene som foreligger per nå. ©

Les mer om det HER!