Når Hellas åpner opp i løpet av våren skjer det langs fem «forsvarslinjer». De er ment å «sikre en sunn» restart av reiselivet. Mange av sikkerhetstiltakene i gjenåpnings-planen er ifølge turistminister Harry Theoharis knyttet opp mot de som skal til Hellas på ferie.

Flere norske aktører deler optimismen, ved blant annet å forlenge sesongen ut over høsten.

Alle får komme

– Vi skal kunne ta imot våre gjester på en mest mulig forsvarlig og trygg måte, sier han til den tyske avisen Frankfurter Allgemeine Zeitung om åpningsplanene.

I Hellas er vaksinering av ansatte i den greske turistsektoren prioritert. Ifølge Theoharis blir disse nå vaksinert umiddelbart etter eldre og andre høyrisiko-grupper.

– Vi ønsker å gi tydelige kjøreregler slik at reisemarkedet kan tilpasse seg umiddelbart og enkelt, forklarer Theoharis.

For Europa og markeder med høy vaksinasjonsrate ønsker Hellas å åpne allerede i midten av april. Den videre åpningen avhenger av hvor klar turistnæringen er.

– Åpningen beror ikke på etterspørselen, som vanligvis er tilfelle, men av når vi som nasjon er klar, understreker turistministeren.

Han tror også det vil bli lettere å utvide årets turistsesong.

– Etter september vil problemet med vaksinasjon være løst, og det vil fortsatt være stor etterspørsel etter turer som ikke har funnet sted ennå, sier han.

– Noen vil ønske å komme i oktober eller november, noe vi bør forberede oss på, forklarer Theoharis.

Han presiserer samtidig overfor det tyske tidsskriftet Die Welt at det ikke vil være noen hindringer for fri bevegelse for turister i Hellas. Det blir heller ingen diskriminering av besøkende som ikke har blitt vaksinert. Alle skal ifølge statsråden få komme. 

– Dette har vært spesielt veldig viktig for oss å understreke, ikke minst da statsminister Kyriakos Mitsotakis foreslo det digitale vaksinasjons-sertifikatet for reiser i januar, sier Theoharis.

– Vi ønsker å skape et trygt miljø for våre gjester. Fordi den som ikke føler seg trygg heller ikke slapper av. De som kommer til Hellas er som familie å regne, la han til i avisintervjuet. 

Apollo utvider

Optimismen som grekerne oppviser påvirker også norske operatører. Hellas-eksperten Apollo er blant dem som nå utvider sesongen.

– Sesongen på våre reisemål i Hellas har vi valgt å forlenge i rundt to-tre uker, sier informasjons-ansvarlig i Apollo, Beatriz Rivera, til Way2Go.

Selskapet kommer da til å fly blant annet til Kreta og Rhodos helt til slutten av oktober, fra så og si alle flyplasser i Norge, ifølge Rivera.

Sesongen på Kypros forlenges helt til 27. november.

Hos TUI går siste avgang til Rhodos fra Oslo 9. oktober.

– Vi er absolutt åpne for å utvide Hellas-sesongen slik vi allerede har gjort i andre markeder, sier kommunikasjons-ansvarlig i TUI Norge, Nora Aspengren, til Way2Go.

Mye avhenger imidlertid av etterspørselen fremover, understreker hun.

– Om flere nordmenn skulle ønske å reise til eksempelvis Hellas senere i sesongen er vi åpne for å justere på vår kapasitet, sier Aspengren. 

Hellas’ fem forsvarslinjer

Første forsvarslinje
Innreise vil være tillatt for reisende med et sertifikat (vaksinepass) som bekrefter at de enten har blitt vaksinert mot Covid-19, har hatt viruset eller et negativt PCR-testresultat.

Andre forsvarslinje
Greske myndigheter vil prøveteste turister som ankommer Hellas fra markeder med høye Corona-tall. Landets EVA-system vil indikere hvilke reisende som skal testes ved ankomst.

Tredje forsvarslinje
Besøkende som tester positivt for Covid-19 må i karantene umiddelbart og deretter gjennomgå en PCR-test.

Fjerde forsvarslinje
Hellas har innført en rekke generelle sikkerhetsregler, som inkluderer obligatorisk maskebruk, sosial distansering, restriksjoner på restauranter, i busser, under turer osv.

Femte forsvarslinje
Turister vil være forpliktet til å følge de samme reglene som grekerne. Er det påbud om ansiktsmaske for greske borgere vil det samme gjelde for turister, enten de har blitt vaksinert eller ikke.

Hellas forventes å åpne offisielt for turister 14. mai. – Som i fjor vil alle turistbedrifter følge strenge helseprotokoller, sier turistmyndighetene. ©