En tålmodighetsreise, sier Royal Caribbean-president og administrerende direktør Michael Bayley om cruiserederiets anstrengelser for å komme i gang igjen.

Oppmuntret

Mens flere av de europeiske operatørene sakte, men sikkert har kommet i gang har de store amerikanske cruiseselskapene landligge til minst ut september. For Royal Caribbeans del er det snakk om ut oktober.

Les om den europeiske oppstarten HER!

Som et tegn på en gryende optimisme selger rederiet seilinger fra november av. De første cruisene skal etter planen gå ut 1. november fra Galveston i Texas, Port Canaveral i Florida og San Juan i Puerto Rico.

Samtidig kan ikke rederiet starte opp igjen i Nord-Amerika før det får velsignelsen fra US Centers for Disease Control and Prevention (CDC, tilsvarende Folkehelseinstituttet), som har jurisdiksjon over cruiseskip som seiler i amerikanske farvann. Fortsatt gjelder den såkalte «no sail»-forordningen for alle cruiseskip som har mer enn 250 passasjerer og mannskap. Og det er få indikasjoner på at de vil endre på den før tidligst i neste måned.

«– Vi arbeider fortsatt med detaljene i oppstarts-planene slik at alle nødvendige operasjonelle krav er på plass.»

Mange forventer nemlig at CDC vil forlenge sitt forbud i minst en måned tid, muligens lenger. Bransjen selv er bedt om å komme med kommentarer og forslag til oppstart. Denne perioden er snart over, og CDC vil trenge tid til å prosessere tilbakemeldingene.

– Vi er oppmuntret av fallet i smittetallene i nøkkelmarkedene, sier Bayley, som understreker at rederiet har planer om en trygg restart av operasjonene

Royal Caribbean setter noe av sin lit til at det såkalte «sunn seiling»-panelet opprettet av Royal Caribbeans morselskap og Norwegian Cruise Line Holdings. Det har laget en liste over 74 tiltak cruiseselskapene forplikter seg til å innførte for å hindre spredning av Corona-viruset på sine respektive skip.

Sikkerheten først

Listen inkluderer krav om Covid-tester av passasjerer før avreise, sosial avstand på skipene og bruk av masker.

Royal Caribbean har i tillegg sin egen plan for en oppstart.

– Vårt håp er at panelets og våre anbefalinger blir gjennomgått og akseptert av CDC, sier Bayley

– Det blir sikkert endel frem og tilbake mellom CDC og oss når det gjelder detaljene i panelets anbefalinger, legger han til.

Skulle CDC godkjenne en restart på kort varsel er det ikke bare å trykke på knappen, så er de i gang. Det vil uansett ta litt tid å få skipene operasjonelle.

– Vi arbeider fortsatt med detaljene i oppstarts-planene slik at alle nødvendige operasjonelle krav er på plass, understreker Bayley.

Da tenker han blant annet på de medisinske fasilitetene ombord. I tillegg må alle mannskapene på plass. Det er en massiv operasjon i seg selv.

Les om hvordan europeiske cruise-rederier har startet opp i Middelhavet HER!

I oppstarten vil Royal Caribbean være i et slags test-modus med et eller to skip, for å prøve ut de nye systemene for ansatte og deres familier. Slik håper Royal å finslipe de nye sikkerhets-foranstaltningene og trene mannskapet. ,

– Slik skal vi forbedre kvaliteten ikke bare på de nye rutinene, men også selve cruise-opplevelsen, sier Bayley.

Han understreker at det er viktig å kun kjøre i gang igjen når timingen er riktig, og når rederiet vet at alt på plass. Det gjelder også de nye Corona-rutinene, og ikke minst at «no-sail»-forordningen er opphevet.

– Deretter kan vi starte opp, konkluderer han. ©
Kilder: TPG, selskapenes pressemeldinger og nettsider