Karnevalet har røtter tilbake til tiden da de første europeerne erobret øyene, og i Tenerifes hovedstad Santa Cruz har feiringen utviklet seg til den nest største i verden.

Bak maskene

Årets karneval på Kanariøyene starter i slutten av januar og pågår til midten av februar. Feiringen har røtter tilbake til slutten av 1400-tallet og besøkes årlig av hundretusenvis av tilreisende fra ulike land. 

I tillegg til en feststemt atmosfære, fargerike parader og kreative kostymer, kaster feiringen også lys på lokal kultur og historie.

LES MER: En spansk gla’skap!

Opprinnelig fant feiringen sted før den tradisjonelle påskefasten, men i løpet av 1800-tallet ble karnevalet formet slik vi kjenner det i dag. Maskerader vokste i popularitet, og anonymiteten man fikk bak masker og kostymer ble en velkommen måte å skjule sin sosiale klasse på. Disse maskeradene utgjør fortsatt en viktig del av karnevalet.

Sardinens begravelse

Selv om karnevalet i Santa Cruz de Tenerife starter i slutten av januar er de fleste av høydepunktene å finne i begynnelsen og midten av februar. Syvende februar starter «The Queens Gala», hvor karnevalets best utkledde deltaker kåres.

Niende februar fortsetter festlighetene med åpningsparade og gatekarneval. Gatekarnevalet er åpent for alle som vil kle seg ut og danse til hete rytmer.

Den store karnevalsparaden finner sted 13. februar, og dagen etter markeres slutten på karnevalet med «Entierro de la Sardina». På norsk betyr det sardinens begravelse, og den unike tradisjonen er en liksom-begravelse for en dukke som representerer sardinen. 

På flere øyer

I tillegg til karnevalet i Santa Cruz de Tenerife finnes det flere andre eksotiske karneval å oppleve på de andre Kanariøyene:

  • Gran Canaria-karnevalet starter i Las Palmas med en stor feiring. Høydepunktet er den såkalte «Drag Queen Gala», der deltakende Drag Queens konkurrerer om seieren.
  • Fuerteventura-karnevalet preges av innovasjon og glede, der kjøretøyene «arretrancos» (olabiler) og fartøyene «achipencos» (hjemmesnekrede båter) er hovedattraksjonene. Begge brukes i konkurranser under Fuerteventuras karneval, og er kjent for å skape stort engasjement.
  • Karnevalet på La Palma har en sterk historisk tilknytning, og hyller øyas nære forhold til Cuba. Festlighetene innledes med «Fiesta de los Indianos», en feiring som har vokst frem blant La Palmas innbyggere som vendte hjem etter å ha emigrert til Cuba.
  • Karnevalet på La Gomera er en avslappet fest som for det meste holdes i hovedstaden San Sebastián. «Día de los Polvos de Talco y Añil», som finner sted på mandagen, er høydepunktet der deltakere kledd i hvitt feirer ved å kaste talkum i gatene og danse til musikken.
  • Karnevalet på El Hierro er annerledes og feststemt. Den tradisjonelle «Los Carneros de Tigaday»-feiringen står sentralt, der lokal ungdom kler seg ut som sauer ved å dekke seg til med saueskinn og sette horn på hodet. ©