Det har trolig sammenheng med de rigorøse protokollene amerikanske myndigheter har innført etter at CDC – USAs parallell til Folkehelseinstuttet – opphevet den såkalte «No Sail»-forordningen,. Den gjorde at ingen skip som tok flere enn 250 passasjerer kunne seile på eller ut fra amerikanske havner.

Etter et omfattende arbeide fra cruiseselskapene selv for å komme i gang, blant annet med forslag til smittevern-tiltak, kan de store skipene nå teoretisk sett seile med passasjerer. Det forutsetter dog at alle tiltakene som myndighetene pålegger dem å gjøre er utført.

Teknisk sett er det umulig å gjøre umiddelbart på grunn av tiltakenes omfang.

Les mer om det HER!

Når Norwegian Cruise Line sammen med sine øvrige merkevarer Oceania Cruises og Regent Seven Seas Cruises nå kaster inn håndkleet for 2020 er det ifølge selskapet for å komme sterkere tilbake neste år.

I alt 13 seilinger var planlagt i desember.

– Vi skal fortsette arbeidet med globale myndigheter samt andre eksperter for å ta alle nødvendige tiltak for å beskytte våre gjester, mannskap og samfunnene vi besøker, skriver selskapet i en pressemelding.

Avgjørelsen kom like etter at CDC hadde publisert sine omfattende protokoller cruise-selskapene må følge for å komme i gang igjen fremover. Betingelsene inkluderer Covid-tester på land og ombord, omfattende smitte-regimer for mannskapet, seilinger uten gjester for å teste smitte-regimet og mye mer.

Cruise-bransjens interesseorganisasjon CLIA (Cruise Lines International Association) arbeider nå aktivt blant sine medlemmer for å få næringen i gang igjen raskest mulig.

– Med forbedrede tiltak på plass og veiledning fra ledende eksperter innen helse og vitenskap samt CDC er vi sikre på at en gjenopptakelse av cruise i USA er mulig, samtidig som vi opprettholder et fokus på effektiv og vitenskapelig baserte tiltak for å beskytte folkehelsen, sier CLIAs toppsjef Kelly Craighead i en uttalelse.

De øvrige store cruiseselskapene har foreløpig ikke oppgitt sine seilingsplaner, eller når de vil være i gang igjen ut fra USA. ©