Kapusiner-ruten er på nesten 400 km og delt inn i 17 etapper. Den slynger seg fra landsbyen Fossombrone i vest til vakre Ascoli Piceno i øst. 

I én retning

Underveis får du blant annet oppleve den fascinerende historien om kapusinermunkene og fransiskanerreformen, alt mens du går innom landsbyer, forbi ville fjell, gjennom frodige skoger, over bølgende åser og langs klare innsjøer.

LES MER: Gjemmestedet i Toscana!

Har du mer tid for hånden kan du gå alle de 17 etappene, men det er også mulig å bare gå deler av ruta, for eksempel fra Fossombrone til Camerino på rundt ti dager, fra Fabriano til Camerino på fem dager eller fra Camerino til Ascoli Piceno på syv dager. Ruten kan uansett tilpasses dine egne ønsker.

Den eneste forutsetningen er at ruten kun går i én retning – fra nord til sør – i tråd med historien om kapusinermunkene – som er med på deler av strekningen.

Ta deg tid

En mer tradisjonell pilegrimsled er Via Lauretana. Denne ruten går gjennom et mildt kupert landskap i den sørlige delen av innlandet i Toscana, mellom middelalderbyene Siena og Cortona i Valdichiana-dalen. 

Det er en historisk pilegrimsrute som etter Cortona fortsetter gjennom naboregionen Umbria og videre mot endestasjonen – byen Loreto i regionen Marche som Via Lauretana-ruten har sitt navn fra. Loreto har for øvrig tiltrukket seg pilegrimer i århundrer på grunn av en unik relikvie: Huset til jomfru Maria i Nasaret, som ifølge legenden ble fraktet hit av engler på 1200-tallet.

Underveis passerer du landsbyene Asciano, Rapolano Terme, Sinalunga, Torrida di Siena og Montepulciano med sine berømte vingårder.

Ruten er over 114 km lang og kan vandres på fem dager – fire om du er i god form. Har du mer tid til kunst-, mat- og vinopplevelser underveis, anbefales det å sette av en uke eller mer.  

Det er spesielt vakkert å gå ruten i begynnelsen av mai, når blomstrende valmuer gjør de toskanske markene røde. ©