Allerede i dag 12. mars starter feiringen i den norske hovedstaden med den irske musikeren Dermot Kennedy med konsert på Sentrum Scene.

Mye feiring

Irenes nasjonaldag – St. Patricksdagen – er med årene blitt en begivenhet som hvert år feires over hele verden i dagene rundt 17. mars. Her hylles irsk kulturarv blant annet med parader, musikk, dans og fest. 

I år faller den irske nasjonaldagen på en fredag, og også i Oslo står det feiring i grønne farger på programmet.

Tirsdag blir det komedie med den irske standup-komikeren Dylan Moran på samme konsertsted, Sentrum Scene, samt forhåndsvisning av den nye irske filmen An Cailín Ciúin (A Quet Girl/En stillferdig jente) på Vika kino. 

LES MER: Dingle – der skrønene gror!

På selve St. Patricksdagen er det blant annet en spesiell messe i St. Olavs katedral samt irsk musikk, sang og dans på den irske puben Paddy’s Irish Pub. 

Lørdag blir det parade fra Jernbanetorget klokken 12 med påfølgende feiring på Grand Hotel fra klokken 14 til 17. 

Uken avsluttes med irsk musikk og dans ved Gamle Raadhus fra klokken 15.

Pyntet med trekløver

Den grønne nasjonaldagen feires ikke overraskende også over hele Irland. I Dublin begynner festlighetene 16. mars og varer til den 19. Her kan du for eksempel oppleve en spektakulær parade gjennom bygatene på selve dagen, eller besøke festivalområdet ved National Museum of Ireland i sentrum av Dublin. Her blir det ulike konserter, danseforestillinger og skuespill.

Bakgrunnen for feiringen begynner med historien om St. Patrick, som levde i det femte århundre. Han var en irsk helgen og apostel. 

17. mars er årsdagen for hans død i Irland. Ferien som fulgte i denne begivenhetens kjølvann har også som mål å minnes kristendommens ankomst til Irland. Festlighetene omfatter vanligvis offentlige parader og festivaler med grønne antrekk og shamrocks – som regel hvite trekløver St. Patrick brukte for å illustrere treenigheten. 

Av den grunn den er også Irlands nasjonalsymbol, som irene pynter seg med på St. Patrickdagen.

Oslo populær

For nordmenn som ønsker å kle seg i grønt er internasjonal reisemål de mest populære. Data fra Hotels.com viser at Gøteborg er det 6. mest oppsøkte reisemålet under St. Patricks-dagen.

LES MER: Bli med til Inishmore!

Med det ligger Sveriges nest største by til og med foran Dublin, som ifølge tallene fortsatt er ikke når opp på nordmenns topp 50-liste. 

Mens 50 prosent av de norske topp ti-destinasjonene for St. Patricks-dagen er internasjonale, er Oslo fortsatt det mest populære stedet å feire for oss nordmenn. Gdansk er for øvrig den 10. best besøkte byen denne dagen, mens Barcelona er på 13. plass.

Ut fra Hotels.coms globale tall er årets mest populære reisemål Las Vegas, London, Tokyo, New York og Paris. Dublin er på en noe overraskende 17. plass. 

Millionbyen Tokyo opplever for øvrig en enorm økning i popularitet, og har hoppet svimlende 53 plasser opp på Hotels.coms liste. ©