Ikke overraskende har flere flyselskaper gått dukken som følge av Corona-pandemien. Det går ikke minst konsekvenser for flyprisene.

Mange eksperter på internasjonal luftfart har da også kommentert at tidene med historisk billige flybilletter nå er over

Denne uken anslo flyselskapenes egen interesseorganisasjon (IATA) at prishoppet kan bli opp mot 50 prosent. Det baserer de seg blant annet på et mulig påbud om å ha færre passasjerer i hvert fly, for å sikre «sosial distansering».

I tillegg blir det redusert produksjon, som vil minske tilbudet og dermed presse prisene oppover.

Du bør i hvert fall regne med at flyprisene rett etter åpningen av grensene vil være høye, selv om noen anslår at prisene i starten vil være lave som en del av ulike restart-kampanjer.

Les mer om det her!

Way2Go har gått inn på ulike søkemotorer*, som Finn.no og Momondo.com, og sett på prisene utover høsten og året, og i tillegg tatt en titt på hvordan flyprisene virker inn på charterselskapenes prissetting.

I august kan du per april fly fra Oslo til Roma for 1185 tur/retur med Norwegian. SAS sin pris på samme dato starter på 2376 kroner. Prisene ut året er omtrent de samme.

– Det handler om tilbud og etterspørsel, og det er dette som i størst grad vil sette prisene fremover.

For oss som ofte flyr til Roma er dette stivere priser enn vi er vant med. Før krisen (av)bestilte vi samme tur til en pris på 500 kroner tur/retur.

Til Nice finner vi i august priser med Norwegian fra 977 kroner og oppover, mens SAS starter på 799 kroner. Med SAS ligger prisene to-tre hundrelapper høyere.

Nettstedet Flysmart24 skriver at det fremdeles er «massevis av billige billetter» utover høsten – og prisene vi finner er ennå ikke avskrekkende.

Men ifølge vår lille søkerunde er de likevel dyrere enn hva vi er vant med – også når de er bestilt i god tid.

Terje Berge, kommersiell direktør i Finn Reise, følger prisutviklingen tett. Han sier til Flysmart24 at flere forhold kan endre dagens prisbilde.

– Hvis myndighetene endrer spillereglene med nye krav om sosial distanse så vil dette i sterk grad påvirke prissettingen til flyselskapene, sier Berge.

Dette er ifølge ham faktorer som ennå er helt uvisst. Det er mange forhold som virker inn på prisene og flyselskapene kan ikke påvirke mange av disse.

– Det handler om tilbud og etterspørsel, og det er dette som i størst grad vil sette prisene fremover, sier Berge.

* Selv om du skulle finne en gunstig pris: Husk at det er en risiko å kjøpe billetter i et turbulent marked. De fleste eksperter verden over har sagt at coronaviruset også vil være her til høsten og trolig ut åert, noe som vil påvirke fly-frekvensen og prisene.