Ifølge en artikkel i den britiske avisen Independent vil flybillettene bli opptil 50 prosent dyrere. Avdelingssjef i organisasjonen for flyselskapene (IATA), Alexandre de Juniac, sier til avisen at flyselskaper trolig blir tvunget til å fly med setene i midten av hver rad tomme på grunn av begrensninger for at passasjerer skal kunne holde avstand.
Vanskelig å planlegge
– Det betyr et totalt skifte i forretningsmodellen for flyselskaper som driver kortdistansefly, sier de Juniac.
– Et fly som blir tvunget til å fly med en tredjedel av setene tomme betyr 50 prosent økning i billetter, konkluderer IATAs talsmann.
– De vil mest sannsynlig slå til med lave priser for å kick-starte markedene.
Flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs i Winair AS understreker at Corona-krisen har lagt et enormt press på verdens flyselskaper, og at det blir en bølge av konkurser. At sørafrikanske South African Airways nå kaster inn håndkleet er bare starten. Virgin Australia er et annet større flyselskap som ligger utsatt til, og er satt under administrasjon. Air Mauritius har også søkt konkurs-beskyttelse.

– Det er en meget uoversiktlig situasjon akkurat nå og vanskelig å vurdere hva som kan skje og hvor lang tid dette vil ta, sier Elnæs.
For selv om flere land begynner å få kontroll på epidemien og letter på restriksjonene vil det være begrensninger i mobilitet og krav til sosial distanse.
– Det gjør det utfordrende for flyselskapene å planlegge, sier Elnæs.
Han tror de aller fleste vil være meget konservative og bare øke kapasiteten i tråd med økning i etterspørsel.
– Svært få vil ta noen sjanser som gir mer kostnader enn inntekter, sier han.
Sosial distanse
Elnæs ser samtidig ikke bort ifra at de store lavprisaktørene som Ryanair og WizzAir, som ifølge ham er meget godt kapitalisert og etablert i mange markeder, kan benytte anledningen til å kapre markedsandeler når mange flyselskaper sliter med økonomien.
– De vil mest sannsynlig slå til med lave priser for å kick-starte markedene, sier Elnæs.
Han tror det først vil skje innenlands i europeiske land, hvor blant annet Ryanair allerede er godt posisjonert med mange innenlandsruter.
WizzAir har på sin side marginalt av denne type ruter.
– Etter hvert som man kan fly og reise over hele Europa vil disse to kunne konkurrere mer vinge mot vinge, tror Elnæs.
De lave prisene vil ikke vedvare over tid, spesielt om det blir krav til sosial distanse på fly, understreker han.
Om passasjerer må sitte minimum to meter fra hverandre vil flyene kun fylle opp 50-60 prosent av setene. I dag er normalen at det må være 75 prosent belegg eller mer før flyselskapene kan få overskudd på ruten.
Elnæs tror det kan ta ett til tre år før etterspørsel og setetilbud er på samme nivå som før Corona.
– På den andre siden virker oljeprisen å forbli meget lav over en lengre periode, og det reduserer kostnadene betraktelig for flyselskapene, understreker han.
– Summert tror jeg at det vil bli dyrere flybilletter fremover, og at bunnen på billettprisene uansett ble nådd sommeren 2019. Da hadde vært en nedadgående trend i billettprisene siden 2010.
Snart klare
I en omfattende undersøkelse det internasjonale reisenettstedet InsideFlyer har gjort i ni land, deriblant Norge, viser at 59 prosent av de spurte sier at de er klare til å bestille nye reiser for høsten og vinteren, skriver nettstedet Flysmart24.
Det skyldes blant annet at mange reiseoperatører tilbyr rause avbestillings-betingelser. En annen forutsetning for den positive holdningen er at flyselskaper og hoteller også er villige til å gi full refusjon om reisen avbestilles.
…regner vi med at etterspørselen vil øke i takt med at myndighetene lemper på restriksjonene.
I undersøkelsen er 27 000 reisende spurt om deres forventninger til reiselivsbransjen, og deres vilje til å støtte opp bransjen gjennom coronakrisen.
InsideFlyer, som også har en norsk nettside, henvender seg til dem som er mye på reise og driver omfattende reiseplanlegging.
Global markedssjef for InsideFlyer er ikke overrasket over den sterke viljen til å ville ut på tur så snart det er forsvarlig.
– Selv om reiseaktivitet for øyeblikket er på et bunnivå, viser undersøkelsen at kundene fortsatt har et sterkt ønske om å reise, sier Amy Riedeman.
Hun tror ikke det vil ta veldig lang tid før folk er på vingene igjen når tiltakene lettes på.
– Et oppdemmet behov vil føre til økt etterspørsel når restriksjonene oppheves og man igjen kan reise som normalt. Gitt de begrensningene som nå foreligger regner vi med at etterspørselen vil øke i takt med at myndighetene lemper på restriksjonene. Dette innebærer at det vil komme en periode med kun de aller mest nødvendige reisene. Så er vi tilbake til normalen, sier hun i en pressemelding.
Over 80 prosent av de spurte sier at én eller flere reiser har blitt avlyst som en konsekvens av Corona, eller at en av deres reiser fram mot sommeren har blitt påvirket. ©