Kunngjøringen skjedde mandag på en felles pressekonferanse i Jerusalem av den greske statsministeren Kyriakos Mitsotakis og hans israelske kollega Benjamin Netanyahu.

KUNNGJØRINGEN: Avtalen ble undertegnet mandag av statslederne Kyriakos Mitsotakis (tv) og Benjamin Netanyahu.

– Med et slikt «grønt pass» kan israelere reise til Hellas uten begrensninger, sa den israelske statsministeren.

– Dette er gode nyheter for oss alle. Samarbeidet vårt er bra for landene våre – for hele regionen, la Netanyahu til.

Den greske statsministeren er imponert over hastigheten den israelske befolkningen nå blir vaksinert med. Han håper det vil danne modell for en åpning mot flere land. Når en betydelig prosentandel av befolkningen i Israel er vaksinert vil de kunne feriere i Hellas uten begrensninger.

Vaksinepasset vil i første omgang være «til uttesting»

Den greske statsministeren var tidlig ute med å lansere ideen om et EU-bredt vaksinasjons-sertifikat for å lette på reiserestriksjonene. Det er fremdeles et til dels utbredt forbehold blant EU-lederne knyttet til vaksinepasset. Samtidig har medlemslandene blitt enige om retningslinjer for etablering av et vaksinasjons-sertifikat som skal brukes til «medisinske formål».

Les mer om det HER!

– Jeg er for å akseptere digitale vaksinasjons-sertifikater fra tredjestater, som det vi nå jobber med Israel om, sier Mitsotakis og understreker at avtalen med Israel blir en «testkjøring» av hvordan Hellas kan forholde seg andre tredjestater.

– Jeg forventer at det vil være stor etterspørsel etter reise når vi har vi har langt pandemien bak oss. Folk er slitne, og de vil reise, konkluderer han.

Avtalen mellom Israel og Hellas, som i utgangspunktet er gyldig i fem år, inkluderer i tillegg til vaksine-passet også et institusjonelt samarbeid mellom de to landene, blant annet utveksling av informasjon og kunnskap knyttet til reiseliv. ©

Les mer om Hellas og Kreta HER!