Ideen ble lagt fram i et brev til EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen og først publisert i den USA-baserte nyhetstjenesten Politico.

Den greske statsministeren sier målet med et slikt sertifikat er å «legge til rette for fri bevegelighet for mennesker som har blitt vaksinert mot Covid-19».

«…vil tjene som et incitament til å sikre at innbyggerne blir vaksinert»

Mitsotakis mener dokumentet må kunne dekke alle EU-medlemsland, og alle former for transport.

Han legger til at selv om Hellas ikke har gjort vaksinasjon obligatorisk, eller en forutsetning for å reise, bør «personer som er vaksinert være fri til å reise».

EU-kommisjonens talsperson for folkehelse og mattrygghet, Stefan de Keersmaecker, har bekreftet at Mitsotakis’ forslag ville være på dagsorden for en telefonkonferanse for EU-ledere 21. januar.

Mitsotakis sier det var viktig at EU oppnår en «felles forståelse» for hvordan et vaksinasjons-sertifikat tilrettelegges og opprettes slik at det blir akseptert blant alle medlemsland.

PRESSER PÅ: Hellas’ statsminister Kyriakos Mitsotakis håper flere blir med på «pass-dugnaden».

Som en indikasjon på den blandede tilnærmingen til dette i EU kunngjorde Danmarks helsedepartement nylig at de jobber med et vaksinepass for danske reisende, som snart vil være tilgjengelig, ifølge DR News.

Det krever samtidig at landene du reiser til godkjenner passet, noe som også er Mitsotakis’ anliggende. Som EØS-land vil Norge kunne hekte seg på en ordning med vaksine-pass.

– Å sikre raskest mulig gjenoppretting av fri bevegelse er en grunnleggende prioritering for oss alle, sier Mitsotakis og legger til at et vaksinasjonsbevis også ville «tjene som et incitament til å sikre at innbyggerne blir vaksinert».

Ifølge ham vil et slikt bevis bidra til å gjenopprette global reise, som er «grunnlaget for å gjenopprette økonomisk aktivitet til pre-pandemiske nivåer».

– For land som Hellas, som er så avhengig av turisme, er det viktig at dette problemet løses før sommersesongen, konkluderte Kyriakos Mitsotakis. ©