Den internasjonale cruiseorganisasjonen Cruise Lines international Association (CLIA) har laget et sett regler for sine 60 medlemmer, som blant annet inkluderer storhetene Carnival og MSC Cruises.

I fremtiden passasjerer og mannskap testes for Covid-19 før de kommer ombord på skipene. Ansiktsmasker blir også obligatorisk. I tillegg blir sosial distansering på terminalene, skipene og under utflukter viktige tiltak.

Når det gjelder sistnevnte blir det egne regler for dette, som trolig vil innebære at deltakere må holde seg gruppen.

Les mer om det HER.

CLIAs medlemmer skal i tillegg implementere såkalte «risikobaserte responsplaner», som inkluderer dedikerte kabiner for karantene-tiltak.

Regelsettet blir obligatorisk for CLIAs havgående skip. Ut over dette kan hver enkelt rederi iverksette ytterligere tiltak.

– Dette er et svært positivt skritt i riktig retning for cruiseselskapene, sier Colleen McDaniel, sjefredaktør for bransjebladet Cruise Critic i en kommentar til reisemagasinet Travel+Leisure.

– Hittil har cruiseselskapene laget sine egne retningslinjer, men et enhetlig regelverk viser ikke bare et ønske om å komme tilbake i virksomhet igjen, men å gjøre det på en trygg og god måte.

I august ønsket ikke CLIAs medlemmer, som inkluderer Carnival Cruise Line, Disney Cruise Line, Cunard Line, Holland America Line, Norwegian Cruise Line og Royal Caribbean International og mer, å gjenoppta cruise i USA før tidligst i november.

Det kan endre seg nå. Mye av fremskyndelsen skyldes trolig de vellykkede seilingene i Middelhavet denne sensommeren.

Les mer om det HER!

– Vi anerkjenner den ødeleggende effekten denne pandemien, og den påfølgende nedstengningen av cruise-operasjoner, har hatt på økonomier over hele verden, sier CLIAs president og administrerende direktør Kelly Craighead i en uttalelse. 

– Basert på det vi ser i Europa, og etter måneders samarbeid med ledende folkehelse-eksperter, forskere og regjeringer, er vi sikre på at disse tiltakene gir oss en mulighet til å igangsette begrensede seilinger fra USA før utgangen av dette året, sier hun videre.

Foreningens anbefalinger kom samme dag som Royal Caribbean og Norwegian Cruise Line sendte inn anbefalinger fra deres «Healthy Sail Panel» til CDC, den amerikanske parallellen til Folkehelseinstituttet.

CLIA sier at dette forslaget, samt sikkerhet-prosedyrer som har vist seg å være effektive etter hvert som seilinger har gjenopptatt i Europa, er tatt med i de foreslåtte tiltakene. ©