Ifølge flere nyhetsbyråer har ikke ikke eierne av baren tenkt å la anledningen gå fra seg, og vil markere jubileet til den kjente vodka- og tomatjuice-cocktail med stil. Gjestenes coronapass skal sjekkes nøye når besøkende fra alle verdenshjørner ventelig dukker opp for å både smake og lære å lage den berømte drinken.
Frokostdrikk
Selv husker jeg cocktailen fra en rotbløyte i Estland en gang på begynnelsen av 1990-tallet. Den gang var den ukjent for meg. Det hindret dog ikke min finske kollega og våpendrager å bestille den som «frokost» da vi noe omtumlet våknet om morgenen sittende på hver vår barkrakk.
– Kaksi aamiaista (to frokost), gaulet min venn fra den finske hovedstaden, som tydeligvis hadde gjort dette før.
Ti minutter senere sto to digre glass fylt til randen med en rød, tyktflytende væske og hver sin halvmeter lange selleristang stikkende opp som to digre langfingre.
Jeg må innrømme at den omfangsrike cocktailen gjorde susen. Vi kom oss noenlunde til hektene og fikk karet oss ut derifra – etter at hele drinken (og selleristangen) var fortært. Den traff slik den skulle, ifølge min finske venn – som jeg hadde møtt for første gang kvelden i forveien – og aldri så igjen.
Jeg har heller ikke prøvd meg på drinken siden. Før den nå altså dukker opp som et ullent minne, i anledning jubileet i Harry’s Bar i Paris. Her serveres det anslagsvis 12 000 Bloody Marys i året.
En kvinne kalt Mary
Det er mange ulike teorier om cocktailens opphav. Franz-Arthur MacElhone, oldebarnet til Harry MacElhone som grunnla baren, hevder at bartenderen Fernand Petiot fant opp drinken og at oppskriften på den nå velkjente cocktailen ble publisert for første gang i boken «Harry’s ABC med cocktails» i 1921.
Ifølge andre (nokså upålitelige) kilder var det ingen ringere enn stamgjesten og den verdenskjente forfatteren Ernest Hemingway som kom opp med oppskriften. MacElhone hevder på sin side at Petiot lagde den for en danser han var veldig glad i kalt Mary.
– Hun pleide å jobbe på et sted i Chicago kalt Bucket of Blood, sa MacElhone.
Men det er bare én forklaring på navnet. En annen knytter seg også til den berømte amerikanske forfatteren. Like før Hemingway giftet seg skal han ha vært sammen med en som het Mary. Underveis ønsket angivelig den vordende og ofte svært tørste ektemannen ikke å lukte av alkohol og ba om en drink blandet med juice.
Dermed ble den tilsatt tomatjuice, og idet Hemingway bøttet ned drinken skal han ha ha kommet med det bevingede uttrykket «bloody Mary»
Den samme Hemingway var ellers også stamgjest på avleggeren med samme navn i Venezia.
Les om Harry’s Bar i Venezia HER!
Klassiker
Drikken blir ellers assosiert med den katolske dronningen Maria I av England. Hun fikk tilnamnet Bloody Mary fordi hun i sin tid avrettet så mange protestanter. Første gang den ble omtalt skriftlig var ifølge Oxford English Dictionary i satirebladet Punch i 1956.
Cocktailen er forøvrig laget med vodka, tomatjus og krydder, vanligvis salt, pepper, tabasco- og worcestershire-saus og presset sitron, og ofte dekorert med den nevnte stangsellerien.
Den er for øvrig en av få cocktailer som blir servert om morgenen (to andre er screwdriver og mimosa). Min finske «venn» var med andre ord ikke helt på jordet. ©
En typisk oppskrift
Rist sammen:
1 del vodka
4 delar tomatjuis
Noen dråper presset sitron
Ei klype sellerisalt
Bruk tabasco og pepper etter smak
Rekkefølgen på ingrediensene er viktig for sluttresultatet, og mange bartendere vokter sin oppskrift nøye. Drikken finnes også i en alkoholfri variant, og blir da kalt Virgin Mary – jomfru Maria.