Særlig i kjølvannet av pandemien holdt vi igjen bestillingene, noe turoperatørene ikke er særlig glade i – av flere grunner.

Det endte med at mange ikke fikk den reisen de egentlig ønsket.

Asia tibake

– Sammenlignet med fjoråret ligger vi over, sier kommunikasjonssjef Anne Mørk-Løwengreen i TUI om vintersalget.

– Samtidig ser vi at tendensen vi opplevde fra da reisevirksomheten tok seg opp igjen etter pandemien holder stand også når det gjelder vinteren. Det vil si at nordmenn bestiller reisene sine tettere opp mot avreisetidspunktet enn det som var normalt før, sier hun.

Hos TUI er det Kanariøyene og Gran Canaria som dominerer, i likhet med de andre store norske turoperatørene.

Hos Apollo får øygruppen nå sterkere konkurranse fra Østen.

– På grunn av det rimelige prisnivået og utvalget av spennende opplevelser har Sørøst-Asia alltid vært en ettertraktet verdensdel blant nordmenn i vinterhalvåret, sier kommunikasjonssjef Beatriz Rivera i Apollo.

Etter pandemien er med andre ord Asia tilbake igjen, med favorittreisemål som Thailand, Sri Lanka, Vietnam og Bali i Apollo-porteføljen.

Kutter Aruba

Også Ving er i rute med vintersalget. De har økt kapasiteten fra i fjor, som betyr at de er tilbake på et før-pandemisk nivå.

– 85 prosent av flyvningene våre går til Kanariøyene, og der er (som vanlig) Gran Canaria i en klasse for seg, sier norgssjef Marie-Anne Zachrisson. 

Der i gården selger også Kapp Verde godt, med over halvparten av de 3 500 plassene allerede solgt. 

– Thailand selger også bra – direkteflyet til Phuket er populært, sier Zachrisson.

Vestover går det ikke like bra, og Ving har besluttet å kansellere Aruba som selskapet hadde som årets nyhet. Det ble lansert med brask og bram i januar i år.

Du kan lese mer om det HER!

TUI på sin side satser på reisemål i vesterled. Til Mexico har turoperatøren planlagt tre direktefly i vinter.

Les mer om det HER! 

Opplevelser viktigere

Hos Apollo er ikke bare Asia tilbake. Nylig relanserte turoperatøren direkteruten fra Oslo til den tidligere strandfavoritten Sharm el Sheikh. Også prisgunstige Tunisia er tilbake i Apollos vinterprogram. 

– Sharm el Sheikh var lenge et av våre desidert mest populære reisemål, og er trolig det stedet vi opp gjennom årene har mottatt flest forespørsler om å gjeninnføre igjen, sier Rivera.

Dubai, Ras al Khaimah og Abu Dhabi er også reisemål som særlig appellerer til barne-, og tenåringsfamilier. 

– Det skyldes trolig det enorme aktivitetstilbudet samt førsteklasses hotellopplevelser, konkludere Rivera.

I det hele tatt sier hun opplevelser spiller en stadig viktigere rolle for nordmenn, noe som gjenspeiles tydelig i hvilke reisemål som øker raskest i popularitet. 

– Dette bidrar til å sette nye reisemål på kartet, mener Rivera.  

Totalt tilbyr Apollo reiser til hele 22 ulike reisemål i vinter – fordelt på 13 ulike land. 

Nye impulser

Foreløpig henger vintersalget hos Apollo noe etter «normalen», som kan forklares med at mange kastet seg på en høstferie da sommeren hjemme ikke helt ble som de håpet. Likevel er ikke tallene langt unna de turoperatøren opplevde før pandemien.

– En solid tradisjon er jo at majoriteten booker neste ferie like etter en endt ferie, så vi har stor tro på at vintersalget vil ta seg ytterligere opp etter høstferien, slik det nærmest alltid gjør, forklarer Rivera.

En tendens som har økt i omfang er ifølge Rivera at stadig flere velger å innfri store, mer eksklusive feriedrømmer, som Maldivene, Mauritius og Seychellene. Disse øygruppene har lenge vært førstevalget for nyforelskede og nygifte, men de siste årene har reisearrangøren merket en økning også blant familier og voksne generelt. 

– Den økte interessen viser tydelig at vi nordmenn har et voksende behov for nye impulser og opplevelser etter pandemien – og ikke minst at vi ønsker å bruke feriene til å unne oss det lille ekstra, sier Rivera.  

Bruker mer

Et aktør som merker en viss treghet i bestillingene er flyselskapet Icelandair, som har USA som sitt hovedmarket fra Norge.

– En dårlig sommer og ekstremvær skulle tilsi at nordmenn allerede var i gang med å bestille vinterens og neste sommers ferieturer, sier salgssjef Bjørn Tore Larsen, men ifølge ham sitter vi fortsatt lenge på gjerdet før vi bestiller flybilletter. 

– Men når vi først skal ut på lengre reiser prioriterer vi fleksibilitet over pris, sier han.

– Vi booker fortsatt fly veldig sent og venter til ganske kort tid før avreise. Det er generelt få som bestiller fly mer enn tre måneder i forveien, spesielt til våre destinasjoner i Nord-Amerika. Vi er mindre prissensitive og når vi først skal reise velger vi de billettene vi vil ha, uavhengig av pris.  

Det er færre nordmenn som reiser til USA i år enn i fjor, men at de som reiser bruker mer penger.

– Flybransjen har sett færre nordmenn på langveis reisefot, men vi har også sett at de som reiser til USA bruker mer penger på opplevelser når de først er der, sier han.

Det kan tyde på at noen nordmenn er godt stilt og prioriterer å reise, samtidig som det viser at flere kanskje bruker lenger tid på å spare opp til en tur og reiser sjeldnere, og hvor de da bruker mer penger når de først er ute og reiser, konkluderer Bjørn Tore Larsen. ©