Etterhvert som reiserestriksjonene og innreisereglene nå blir endret, fortsetter vi opptrappingen mot vanlig drift, sier konsernsjef Daniel Skjeldam i Hurtigruten i en pressemelding.

Blikket fremover

Det kan skje under forutsetning av at de internasjonale reiserestriksjonene blir opphevet, og at utenlandske reisende kan reise til og fra Norge.

– Det er bra å se at mange gjør alvor av planene om norgesferie i sommer. Men nordmenn vil aldri kunne dekke inn for bortfallet av utenlandske gjester, sier Skjeldam.

PÅ GANG: Hurtigruten-topp Daniel Skjeldam gleder seg over økt aktivitet. (Foto: Bjørn Moholdt)

Åtte av ti Hurtigruten-gjester kommer fra land utenfor Norge. Det betyr at inntektene denne sommeren trolig vil falle med over 80 prosent. Rundt 400 landansatte på Hurtigrutens kontorer både i Norge og utlandet er fortsatt permittert.

– Det er utrolig inspirerende i en tid som har vært preget av reiserestriksjoner og usikkerhet. Det viser at etterspørselen er der.

MS Finnmarken ble verdens første cruiseskip i drift etter coronakrisen da hun seilte fra Bergen 16. juni. Med strenge smittevernregler og redusert kapasitet har Hurtigruten nå fire skip i rutetrafikk mellom Bergen og Kirkenes.

Innen utgangen av september planlegger Hurtigruten å sette samtlige 11 skip tilbake i det selskapet kaller «verdens vakreste sjøreise».

– Dette betyr ikke at krisen er over, og det betyr ikke at vi vil seile med fulle skip gjennom sommeren og høsten som vi pleier. Men det betyr at vi for alvor kan rette blikket fremover, sier Skjeldam.

God etterspørsel

Samtidig trapper selskapet også opp ekspedisjons-cruisene sine. Det settes opp flere seilinger til de britiske øyene i september, som gjør at Hurtigruten trolig blir det første cruiserederiet med avganger fra Storbritannia i sommer.

Hurtigruten først ut – LES MER!

Samtidig arrangerer Hurtigruten ekspedisjons-seilinger fra Tromsø til Svalbard med hybriddrevne MS Roald Amundsen, fra Longyearbyen med MS Spitsbergen og langs norskekysten fra Hamburg med det splitter nye hybridskipet MS Fridtjof Nansen.

Skjeldam erkjenner at Hurtigruten har noe så enestående som de norske fjordene nesten helt for oss selv denne sommeren.

– Dette er en unik mulighet til å oppleve både norskekysten og Svalbard på sitt beste og mest uforstyrrede, både for nordmenn på norgesferie og for utenlandske turister nå som grensene åpnes igjen, sier Skjeldam.

Ifølge ham er etterspørselen etter cruise med Hurtigruten for 2021 svært god. Det gjelder både for seilingene langs norskekysten og ekspedisjonscruise til blant annet Antarktis og Arktis. Dette er stort sett bestillinger fra gjester utenfor Norge.

Får norskekysten for seg selv – LES MER!

– For 2021 ligger vi faktisk litt foran fjoråret. Det er utrolig inspirerende i en tid som har vært preget av reiserestriksjoner og usikkerhet. Det viser at etterspørselen er der. Og det viser at folk vil ha unike opplevelser, med reiser både til Norge og med Hurtigruten, konkluderer Skjeldam

Seilingsplan 2020

* Alle 11 skip på ruten mellom Bergen og Kirkenes skal etter planen være tilbake drift innen 30. september. I dag seiler Hurtigruten med fire skip i ruten, og MS Polarlys blir femte skip fra 20. Juli. Derfra trappes trafikken etter planen gradvis opp skip for skip. Skipene følger den vanlige ruteplanen med anløp i 34 havner.

* Hurtigruten setter inn verdens første hybriddrevne cruiseskip, MS Roald Amundsen, på spesial-seilinger fra Tromsø via Bjørnøya til Svalbard i sommer. To åtte dager lange turer utforsker sør- og vestkysten av Svalbard. Skipet blir også tidenes første hybridskip som forsøker å seile rundt Svalbard under en 15 dager lang ekspedisjon som har avgang fra Tromsø 31. Juli.

* MS Spitsbergen skal i hele sommer seile kortcruise på Svalbard ut fra Longyearbyen.

* Hurtigruten lanserer flere eksklusive, kortere seilinger på De britiske øyene tidlig i høst, spesielt rettet mot det britiske markedet. Hybridskipet MS Roald Amundsen har avganger fra Portsmouth (2. september), Liverpool (7. og 17. september) og Glasgow (12. september). De korte cruisene vil ta med gjester til lite besøkte reisemål som Scillyøyene, Fowey, Rathlin, Fort William, Oban, Fishguard og Waterford.

* MS Fridtjof Nansen seiler i hele sommer ekspedisjonscruise fra Hamburg til norskekysten. Reiserestriksjoner gjør foreløpig at gjestene ikke kan gå i land. Ruten er lagt opp slik at gjestene så fort restriksjonene lettes igjen kan tilbys aktiviteter på land i samarbeid med lokale aktører.