Kommersiell direktør Terje Berge i Finn Reise anbefaler folk å undersøke hva som er ledig allerede nå om de skal sikre seg feriehus ut over i året.

– Det ser ut til at nordmenn i disse dager ser for seg ferie i Norge, sier Berge, og melder til NRK at det er «helt vilt» med søk på feriehus for tiden.

Kjempevekst

Usikkerheten knyttet til Corona-situasjonen gjør at mange allerede nå ønsker å sikre at sommerferien ikke går fløyten, og ser nå for seg sommerferie i feriehus i Norge. Det gir et enormt press både på eiendomsmeglere og utleiere av feriehus. Nordmenn skal på ferie, og når det trolig ikke blir Kreta eller Mallorca kommende sommer får det bli Kragerø eller Hvaler.

Interessen for norgesferie lar seg avlese i søkestatistikken hos Finn Reise. Der ser man allerede nå at veldig mange tror at både vinterferien, påsken og sommeren blir innenfor landets grenser. Søket etter feriehus i Arendals-området viser for eksempel en vekst i søket på rundt 350 prosent sammenlignet med fjoråret.

– Det er såpass mange søk på sommeren at nordmenn trolig allerede nå ser for seg sommerferien i Norge, sier Berge.

Det er også stor interesse for vinterdestinasjonene. Hemsedal ligger på andreplass på listen over søkeord brukere av Finn Reise har søkt på. Sammenlignet med samme uke i fjor, har tettstedet en vekst på 124 prosent.

Novasol, som formidler privateide feriehus i 19 land i Europa merker også økt interesse for utleieobjekter i Norge, der formidleren har 1700 ferieboliger til utleie. Sammenlignet med samme periode i fjor har det i løpet av januar hatt en 50 prosent økning i antallet bookinger i Norge.

– Det er først og fremst bookinger for vinterferien og påsken, men det er også langt større etterspørsel etter opphold i Norge i juni og juli, sier daglig leder Pia Buen.

Håper på Syden

Danmark er normalt den foretrukne destinasjonen for nordmenn når de skal leie feriehus, men interessen for vårt naboland er laber nå.

– For øyeblikket booker nordmenn for sommerferie i Norge, sier Buen NRK.

Norgesferie vil trolig ligge langt fremme i nordmenns bevissthet også i ukene fremover, men ikke alle nordmenn har slått fra seg tanken om et sol- og strand-opphold i utlandet. Kommunikasjonsansvarlig i TUI, Nora Aspengren, ser ut fra sine tall at folk er optimistiske og at det er en vekst i bestillinger. Samtidig påvirkes salget av både nedstengning og smitte.

– Vi har positive salgstall jevnt over, men det er selvfølgelig små tall sammenlignet med et vanlig år, sier hun til NRK.

Mange ser ut til å ville sikre seg utenlandsferie neste vinter, samtidig som noen ønsker å reise allerede til sommeren. Da er det de klassiske Syden-reisemålene som gjelder. 

– For sommeren er Hellas en soleklar favoritt, men om vinteren står Gran Canaria for 80 prosent av bookingene, sier Aspengren. ©