I 2018, et år med en lang og snørik vinter etterfulgt av en lang og varm sommer, var det norgesferiene som vokste mest, viser de foreløpige beregningene fra Statistisk sentralbyrås satellittregnskap for turisme.

Økningen, korrigert for prisvekst, var på 4,1 prosent fra 2017 til 2018.

12 prosent av de spurte har endret planene for sommerferien på grunn av at økonomien er påvirket av utbruddet.

Etterspørselen fra de utenlandske turistene viste også solid vekst fra 2017 til 2018. De brukte over 55 milliarder kroner i Norge i 2018 – en økning på 3,4 prosent fra året før.

De utenlandske turistene anslås å ha stått for knapt 30 prosent av det samlede turistkonsumet i Norge i 2018.

På grunn av coronakrisen har ferieplanene for mange nordmenn blitt endret i 2020. Mens mange planla å dra til utlandet i sommer, er det flere signaler på at mange nå tar ferien hjemme i Norge istedenfor.

En undersøkelse InFact gjorde tidligere i april på oppdrag fra NAF viste at 12 prosent av de spurte har endret planene for sommerferien på grunn av at økonomien er påvirket av utbruddet, mens 35 prosent har endret planene på grunn av reiseforbudet.

Samtidig melder både båtbransjen og bobilbransjen om en eksplosjon i salget den siste tiden. Bare i påskeuka hadde Finn.no over 1,2 millioner besøk på sine båtsider, melder NRK.

– Vi ligger foran omsetningen på båt og motorsalg fra i fjor., sier Olav Eriksen i Skjebergkilens Marina.

Også flere som selger og leier ut bobiler, melder om økt antall henvendelser fra nordmenn etter at utlendingene begynte å avbestille da Corona-tiltakene ble iverksatt i Europa.