Mange kjenner seg igjen i beskrivelsen. At man slipper seg litt mer løs i ferien, og da er ofte alkohol inne i bildet. 

Null er best

Forestillingen mange hadde at et glass rødvin om dagen kunne være godt for deg er tilbakevist av forskning. 

– Det har ingen positive egenskaper, kun negative, ifølge legene.

For mange starter ferien på flyplassen ved avgang. Tidlig på morgenen på Gardermoen er det ikke uvanlig at halvliterne får bein å gå på.

Økningen i alkoholforbruket på sommeren lar seg ellers lese i tall fra Vinmonopolet. I januar i år ble det solgt 4,7 millioner liter vin og i underkant av 180 000 liter øl. I juli i år var omsetningen på 44 liter vin og nesten 1,7 millioner liter øl.

– Å drikke litt hver dag i ferien er nødvendigvis ikke farlig, men kan bli det om man tar den vanen med seg videre i hverdagen, sier overlege i avdeling for rus og avhengighet ved Oslo Universitetssjukehus, Asle Enger, til NRK.

Det beste er alltid null inntak, måteholdenhet er et kompromiss, ifølge legevitenskapen.

Få kontroll

Forskningen spriker når det gjelder måten vi drikker på. Om det er like skadelig om vi har en skikkelig helgeblót, eller et mer jevnt forbruk gjennom uken.

– Det siste er nok å fortrekke. I forhold til selve inntaket av alkohol ikke er forskjellen stor om mengden er den samme, sier Enger.

Ved å helle i seg mengder med alkohol på en gang kan det fort også oppstå andre skader. Det er ikke få som går på trynet i fylla og havnet på legevakten.

Ved hjemkomst etter ferien kan det være lurt å finne måter å omgå alkohol-inntaket på. Erstatte et glass med vin eller gin tonic med fysisk aktivitet, eller noe alkoholfritt.

Overgangen fra ferie til hverdag er for noen utfordrende, og da kan det være lett å «fortsette ferien» med et glass ell to. Er dette tilfellet kan du har utviklet et problem, og bør stoppe helt opp en periode for å få kontroll på forbruket.

– Skulle ikke det gå bør du oppsøke hjelp, konkludere ekspertene. ©