Samtidig er interessen for fjellets gleder økende, i den grad at pågangen i årets høysesong ifølge lederen for Salzburg fjellforening Wolfgang Russegge gjør det vanskelig å finne nok erfarne fjellguider i Alpene.

Mangler kunnskap

– Det er flere mennesker som vil se en isbre før de ikke lenger eksisterer, sier han i en kommentar til det faktum at faren i fjellet øker.

LES MER: Dolomittene – et naturens underverk!

For eksempel gir et varmere klima flere sprekker i isen, som gjør isbrevandring farligere. I tillegg har faren for tordenvær og kraftig regn også økt, og flere stier i fjellene er i så dårlig stand at de ikke lenger kan brukes.

– Mange mennesker har verken kunnskap om eller tid til å forberede seg grundig til lengre turer og erkjenne farene, sier Russegger.

Limet i fjellet

Senest i juni var det et gigantisk steinras på fjellet Fluchthorn på grensen mellom Østerrike og Sveits. Hele fjelltoppen og en million kubikkmeter stein løsnet. Det tilsvarer det samme som om man skulle dekke hele slottsparken i Oslo med et fem meters lag med stein, viser en beregning NTB har gjort.

Årsaken er ifølge eksperter at permafrosten tiner.

– Isen som er limet til fjellene går nå sakte, men sikkert tapt, sa den tyrolske geologen Thomas Figl i forbindelse med det nevnte steinraset. ©