Bruk av landstrøm fjerner skipenes behov for å holde skipsmotorene i gang under havneanløp. Dermed reduseres utslippet drastisk.

Bred satsing

Den nye landstrømplanen for 2024-26 inkluderer to norske havner, i Stavanger og Nordfjordeid. De øvrige er de italienske havnene Civitavecchia, Genova, La Spezia, Napoli og Trieste, samt Barcelona og Valencia i Spania, Miami i USA, København i Danmark, Marseille i Frankrike, Rotterdam i Nederland, Valletta i Malta og Stockholm i Sverige.

Alle fartøyene i skipskategorien Explora vil ha den nødvendige teknologien for å koble seg på landstrøm. MSC Cruises og Explora vil koble seg til landstrøm alle steder dette tilrettelegges for.

Testing i Norge

Skipene til MSC Cruises har siden februar 2023 med suksess brukt landstrøm ved havnene i Kristiansand i Norge og Southampton i Storbritannia. Senere i sommer skal selskapet teste anleggene ved den norske havnen i Haugesund. 

Det er også planlagt testing av landstrømsanlegg allerede i år for MSC Cruises’ skip i Bergen og Ålesund. 

MSC Cruises vil også bruke landstrøm i de tyske havnene i Hamburg denne vinteren, og i Kiel sommeren 2024. Rederiet signerte i fjor en intensjonsavtale med havnenettverket Cruise Baltic om landstrøm i østersjøområdet. Cruise Baltic har 32 havner og reisemål i sin region som har forpliktet seg til å øke antall landstrømanlegg.

Store fremskritt

Landstrømkapasitet har vært montert på alle MSC Cruises nye skip som standard siden 2017, og sammen med ettermonteringer på andre fartøyer, er 67 prosent av MSC Cruises skipsflåte utstyrt med teknologien. 

Flere skip vil få utstyr for landstrøm ettermontert når havnene på deres seilingsruter gjør landstrøm tilgjengelig.

– Landstrøm er en viktig faktor på vår reise mot netto null drivhusgassdrift (GHG), sier bærekraftansvarlig i MSC Cruises Linden Coppell i en pressemelding.

MSC har ellers investert «tungt» i hybride rensesystemer for eksos for å redusere lokale utslipp. ©

– Sammen med bruken av LNG-drivstoff, forbedring av energieffektivitet, innovativ behandling av avløpsvann og resirkulering av avfall, gjør vi store fremskritt i å ta vår del av ansvaret for å håndtere klimaendringer og beskytte verdenshavene, understreker Coppell. ©

©