Stadig flere tilbyr hurtiglading, men det kan likevel være lurt å sjekke om det er lademulighet der man skal overnatte. For mange av dem som skal ut på norgesferie i sommer velger miljøvennlig transport, som i mange tilfeller innebærer elbil.

Sjekk mulighetene

Administrerende direktør i NHO Reiseliv, Kristin Krohn Devold, drar selv ofte på elbilferie i Norge, og oppfordrer flere til å oppleve Norge med elbil:

– Det er en fantastisk og ikke minst miljøvennlig måte å reise rundt på, sier hun i en pressemelding, og legger til at mange hoteller og campingplasser rundtomkring i Norge har tilrettelagt for elbilladere for gjestene sine.

Men med så mange biler på veiene kan det trengsel rundt ladepunktene. ifølge undersøkelsen «Elbilisten 2023» uført av Norsk elbilforening har 64 prosent av hurtigladende elbilister opplevd å stå mer enn ti minutter i ladekø.

– For å unngå ladekø er det lurt å sjekke om det er lademulighet der man skal overnatte, sier elbilforeningens generalsekretær Christina Bu.

En uting

Ifølge Krohn Devold brukte mange hoteller, campingplasser, restauranter og opplevelsesbedrifter pandemien til å satse enda mer på bærekraft.

– Mange lyktes med å tenke nytt og kreativt slik at de ble et enda mer attraktivt valg for nordmenn på ferie i Norge. Ett av tiltakene de har iverksatt er å sørge for at de har et godt ladetilbud, sier Krohn Devold.

Selv om det er bygd rekordmange hurtigladere den siste tiden og det nå er en dekningsgrad på 101 elbiler per hurtiglader, vil det alltid kunne oppstå kø på de heftigste utfartsdagene:

– Ladekø er en uting, mener Christina Bu, og råder alle som skal reise med elbil i sommer til å planlegge godt på forhånd og sjekke om man kan spare et ladestopp på veien.

Sjekk i forkant

Såkalt destinasjonslading er i prinsippet det samme som hjemmelading – det vil si at du lader bilen på en ladeboks eller ladepunkt som befinner seg på stedet du besøker.

Destinasjonslading gir fra 3–22 kW ladeeffekt, og er perfekt for å lade bilen når den likevel skal stå i ro i noen timer. For å bruke slike ladepunkt må du som oftest ha med en vanlig type 2-kabel som går mellom bilen og ladepunktet. Hurtiglading skjer på ladere fra 50 kW og raskere. Destinasjonsladere kan motvirke hurtigladekøer og gjøre livet enklere for deg som ferierende elbilister.

Å sjekke om det er tilgjengelig destinasjonslading bør være en del av planleggingen. Noen turistmål har markert ladetilbud i apper og ladekart, men i mange tilfeller må man søke på nettet eller kontakte de aktuelle overnattingstedene og høre om de har et slikt tilbud, og om man eventuelt kan reservere en ladeplass for natten. ©