I fjor ble det meldt inn 31 657 innbrudd og tyverier fra privatboliger her i landet. Det er 33 prosent flere enn året før, viser skadestatistikken til bransjeorganisasjonen Finans Norge.

Ta det rolig

I første kvartal i år er 5836 innbrudd og tyverier meldt inn på innboforsikringen. Økningen fra samme periode i fjor er på 15,7 prosent.

– Folk som tror innbruddstyvene sitter og saumfarer Facebook, Instragram og Snapchat nå i sommerferien, kan ta det rolig. Vi har aldri fått inn innbrudd til oss hvor det har vært mistanke om at sosiale medier har vært overvåket i forkant, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i forsikringsselskapet If, i en pressemelding.

Selskapet har en markedsandel på forsikring i Norge på 21,6 prosent, viser markedsstatistikken til Finans Norge.

Tujahekken farligere

– Jeg kjenner heller ikke til andre tilfeller hvor vinningskriminelle har sjekket SoMe-kontoene først for å finne ut om noen er hjemme eller ikke, fortsetter Clementz.

– For ti-tolv år siden må jeg innrømme at vi som forsikringsselskap var ute og advarte mot å poste feriebilder på Facebook. Det gjør vi ikke lenger. Tyvene jobber på andre måter når de finner fram til boliger hvor de ønsker å bryte seg inn, sier Clementz.

Ifølge han er én av tyvenes ønskedrømmer hus med høye tujahekker rundt. Der kan de nærmest jobbe uforstyrret. Begrenset innsyn er en ønskedrøm for innbruddstyvene.

Inntrykket til If er at folk flest er flinke til å styre tilgangsnivåene på sine sosiale medier. Bevisstheten om hvem som får se hva er blitt betraktelig høyere de siste årene, mener forsikringsselskapet.

Husk andre etasje

Har du en hyggelig ferie, del den gjerne med dine SoMe-venner, er omkvedet fra Clemenz. Sosiale medier er det nye postkortet. 

– Oppdateringene dine kommer frem der og da, ikke to uker etter at du er hjemme igjen fra sommerferien, sier kommunikasjonssjefen.

If mener at det lureste du kan gjøre for å unngå innbrudd, er å være en god nabo:

– Hjelp hverandre med å ta inn posten, og legg gjerne litt søppel i naboens søppelkasse hvis vedkommende er borte. Og så er det smart å følge med litt ekstra i nabolaget: Meld fra til politiet hvis du oppdager personer eller biler du mistenker kan være ute på rekognosering for å finne mulige steder å gjøre innbrudd. Ikke prøv å konfrontere personene selv, sier Clementz.

Har du alarm, bør du for øvrig tenke på at du har sensorer også i andre etasje. Det har vært flere innbruddsraid opp gjennom årene hvor tyver har kommet inn i boligen via stige, opplyser If. ©