I tillegg er 77 restauranter tilgodesett med grønn stjerne og 199 med Bib Gourmand-utmerkelsen.

Flere stjerner

En ferie i Tyskland kan med andre ord innebære store gastronomiske opplevelser, selv om kanskje ikke mange her på berget fullt ut tilkjenner landet denne kvaliteten.

I 2024-utgaven vil antallet tyske restauranter med inntil tre Michelin-stjerner være 340. Ti av disse har tre stjerner, som er én mer enn i 2023-utgaven. Den nye med nå sin tredje stjerne er Es:Senz Restaurant på luksushotellet Das Achental i byen Grassau i Tysklands sørligste delstat, Bayern. Grassau er omtrent halvveis mellom München og Salzburg.

LES MER: På «husjakt»  i Tyskland!

Det er nå 50 tyske restauranter med to Michelin-stjerner, tre flere enn i fjor. De tre nye med to stjerner er Komu i München, Pur på Kempinski Hotel Berchtesgaden, og dermed også i Bayern, samt den sørtyske restauranten Seo Küchenhandwerk på Seevital Hotel i Langenargen ved Bodensjøen, som også grenser til Østerrike og Sveits.

På verdensbasis finnes det over 30 Michelin-guider, inkludert den nordiske.

Nye stjerner i mai

I tillegg er det 280 tyske restauranter med én Michelin-stjerne, som er en økning på 32 sammenlignet med 2023-prisen.

I tillegg er det 77 tyske restauranter med grønn Michelin-stjerne. Det er ti flere enn i 2023. Den grønne stjernen kan tildeles restauranter «som utmerker seg ved å gjøre en større innsats for bærekraft, for eksempel ved å jobbe direkte med produsenter, med fokus på resirkulering og/eller minimering matsvinn.

LES MER: Smakfulle slottsopplevelser i Tyskland!

Det er også 199 Bib Gourmand-restauranter i Tyskland, 15 flere enn i 2023. Bib Gourmand er ikke en faktisk Michelin-stjerne, men gis til «spesielt gode restauranter med like gode priser».

Seks norske restauranter fikk sin første stjerne i den prestisjetunge guiden for 2023. Det betyr at 20 norske restauranter nå er blant kremen av kulinariske opplevelser i Norden. Årets tildeling av de nordiske Michelin-stjernene i The Michelin Guide Nordic Countries 2024 finner sted mandag 27. mai i Helsinki. 

Dekk-produsent

De seks nye norske stjernene i fjor gikk hjem til Oslo og Stavanger. De fem Oslo-restaurantene Stallen, À L’aise, Mon Oncle, Sabi Omakase og Savage fikk én stjerne hver, og det gjorde også restaurant K2 i Stavanger, som også fikk en grønn stjerne.

Den eksklusive listen for 2023 inkluderer også restaurantene Sabi Omakase i Stavanger, Under i Lindesnes, Fagn, Credo og Speilsalen i Trondheim, Bare og Lysverket i Bergen og Statholdergaarden, Kontrast, Hot Shop, Schlägergården og Hyde i Oslo, som alle beholdt hver sin stjerne i fjorårets utdeling.

Mia Kondrup og hennes team på À L’aise i Oslo fikk også Welcome and service-utmerkelse i 2023.

Michelin-guiden  startet som en praktisk guide for bilister i Frankrike, gitt ut av de dekkproduserende brødrene André og Edouard Michelin. Men fra 30-tallet og utover ble guiden geografisk utvidet og tematisk innsnevret, med årlig utdeling av stjerner til de beste restaurantene i Europa.

Tre stjerner i Guide Michelin betyr at restauranten er «verdt en reise i seg selv», to stjerner innebærer at maten er «verdt en omvei», mens én stjerne signaliserer «en eksepsjonelt bra restaurant i sin kategori». ©