Gondolen ble stjålet fra Accademia-bruen og seilte ned Canal Grande til Guggenheim-museet

Grovt tyveri

Sist uke var det flere tilfeller i Italia der turister tok seg til rette. I Amalfi ble en kvinne tatt av politiet etter å ha posert naken i katedralen. 

Så ble altså to turister pågrepet i Venezia etter angivelig å ha stjålet en gondol. Det gjør man ikke ustraffet på et sted der de karakteristiske fartøyene er selve symbolet på byen.

Paret, som sies å være franske statsborgere, er anklaget for å ha stjålet gondolen fra Accademia-stasjonen, ved siden av den berømte broen med samme navn, for deretter å ha tatt en runde langs Canal Grande. Det skjedde ved halv to-tiden på natten sist torsdag.

Gondolens eier, Giorgio Bognolo, sier til CNN at innholdet i båten – et trekk, puter, dekorasjoner og andre gjenstander verdt flere tusen kroner – ble kastet i kanalen, før de to padlet avgårde som i en kano.

Les mer om Venezia HER!

De to på heisaturen ble pågrepet da tre lokale i en passerende båt la merke til gondolen som sikksakket frem og tilbake over kanalen, og skjønte at noe var galt.

I tillegg til potensielt å bli tiltalt for grovt tyveri, står de to mennene også overfor en sivil rettssak og krav om erstatning.

– De brukte den som en kano, men slik fungerer ikke en gondol – den går ikke rett frem, forklarte gondolens eier til CNN, og fortsatte:

Delikate og vakre

– Det er ikke en enkel båt å manøvrere. Den beveger seg hit og dit og stopper om du ikke har kontroll. Du ror den stående, med forcolaen.

Ifølge ham så tre gutter umiddelbart at gondolen var stjålet, stoppet de to tyvene og ringte politiet. 

– De reddet gondolen min, hvem vet hvor den ellers ville havnet, sier Bognolo.

De to turistene er to menn i begynnelsen av 30-årene, som ifølge eieren lo da han kom for å identifisere gondolen, som hadde havnet ved Guggenheim-museet, omtrent 300 meter fra utgangspunktet.

– De var ikke unnskyldende, men kalde. Det var ubehagelig, men det som virkelig såret meg var at de lo som om det hele var en lek, sier Bognolo.

Han tror at om noe lignende hadde skjedd i Frankrike ville de to havnet bak lås og slå,

– De er ekstremt heldige som gjorde det de gjorde i Italia. Politiet holdt oss adskilt. Det er bra, for jeg vet ikke hva jeg ville gjort med dem om vi hadde vært alene, sier han.

Gondol er ingen billig masseprodusert båt. Bognolos versjon er håndskåret med en rekke innlagte, spesiallagde elementer. Den koster vel 630 000 kroner å bygge, og eieren bruker over 30 000 hvert år på å male den.

– Disse båtene er delikate og vakre. Det føles som om noen rørte ved kona eller datteren din, sier Bognolo.

Stjeler gondoler

Hans advokat sier til CNN at Bagnolo nå søker erstatning for gjenstandene som angivelig ble kastet ut av gondolen, pluss riper og skader på fartøyet, totalt rundt 160 000 kroner. Det blir i tillegg krevd erstatning for tapt arbeidsfortjeneste for dagene den er under reparasjon, pluss det han kaller «moralske skader».

Det sivile kravet blir klart om rundt en måned, mens straffesaken kan ta inntil seks måneder.

Bagnolo sier at dette ikke bare handler om penger.

– Det er helt fortjent at de gjør opp for seg og betaler, men dette handler også om vårt image. Mange tror de er i et slags Disneyland eller en fornøyelsespark, men en gondol er noe vi trenger for å bo og jobbe her. Den er ikke noe du bare kan ta.

Sjefen for Venezias kommunale politi (en annen politistyrke, som ikke var involvert i denne hendelsen) til CNN at det skjer både titt og ofte at turister «stjeler gondoler».

– En gang hadde en av dem havnet i kanalen og var i ferd med å dø av hypotermi. Men vi reddet ham, sa han. ©

Tatt etter å ha surfet i kanalen – les HER!