Håkan Hansson går lett krumbøyd langs raden av drueranker. Timer på huk mellom vinstokkene har satt sine spor, men han klager ikke. Han er der han vil være, i et åkerlandskap som inntil nylig var ganske fremmed på skandinavisk jord.

– Jeg havnet i slags 50-årskrise, innrømmer 70-åringen.

VINBONDE: En liten 50-årskrise førte til at Håkan Hansson startet med produksjonen av vin. Rondo-druen er spesielt godt egnet i nordlige områder, forteller han.

Han dro hjem, som innebar å flytte fra et hektisk storbyliv som finansmann til en mer avslappet tilværelse på familiens gård i Skåne. Trodde han.

– Livet mitt ble snudd helt på hodet, sier han med et smil.

Tilværelsen skulle nemlig bli alt annet enn avslappet. Det har Håkan aldri angret på.

Klimaet avgjør

Ser du på kartet stikker Skåne så langt sør på den skandinaviske halvøya at fylket nesten berører det kontinentale Europa. Der har vinmarkene krøpet stadig lengere nordover. 

– Og nå har de kommet hit, sier Håkan med et smil som forteller at han allerede har begynt dagen med litt smaking.

Hällåkre Vingård – som ligger midt inne i bondelandet mellom Malmö og Ystad – er del av en internasjonal trend. Med stadig høyere snittemperaturer har entusiastene avlet frem nye druetyper, spesielt tilpasset det nordiske klimaet. 

– Jeg plantet de første rondo-stokkene i 2003, etter en modell fra Danmark, forklarer Håkan.

Rondo-druen ble i sin tid utviklet i Frankfurt, og er tilpasset nord-europeiske forhold. Håkan er nå blant fem-seks vinbønder i Skåne som satser kommersielt, men produksjonen er fortsatt beskjeden og lite regningssvarende. Men det kommer, forsikrer Håkan meg om. 

– Yngre krefter er på vei inn, vinbøndene sør i Europa bør passe seg. Klimaendringene går vår vei.