I San Francisco venter alle på «The Big One» − jordskjelvet som skal overgå alle andre skjelv og legge byen i grus. San Francisco hviler nemlig på to tektoniske plater som møtes omtrent der Nord-Amerikas landmasse går ned i Stillehavet. 

Kontinentalplatene er i konstant bevegelse, og av og til kan du merke litt rumling under overflaten. Det ser likevel ikke ut til å bry innbyggerne nevneverdig. De virker i det hele tatt merkelig uberørt av dette faktum.

KJENTMANN: Joel Silven i Fillmore Auditoriums Poster Room, en hyllest både til artistene og den spesielle plakatkunsten som ble utviklet på 1960-tallet.

Årsaken til den avslappede holdningen mener folk som Joel Selvin ligger i byens korte, men dramatiske historie. For etter at San Francisco hadde vært invadert av hysteriske gullgravere, avhoppede sjømenn og griske kjøpmenn, ble byen nødhavn for desillusjonerte krigsveteraner og poeter, forfulgte homser og gale sektledere 

− Byen var herdet. Eller frilynt om du vil, med et åpent sinn for hva som måtte komme, sier Joel, tidligere musikkjournalist og selvoppnevnt «propagandør» for 1950- og 1960-tallets San Francisco.

Mest kjent er han som musikkritiker i San Francisco Chronicle, men han har også en rekke bøker både om byens musikkscene og flere av rockens fremste eksponenter på merittlisten.

Wild times man, ler Joel bak mørke Ray Bans, under den karakteristiske, mørkebrune Blues Brothers-hatten, som sitter som spikret på den grå, tilårskomne skallen. 

Minnene fra fortiden, som ligger som dype fyrer i det belevne ansiktet, presenteres utover dagen akkompagnert av små, spastiske kroppsbevegelser.

Beatpoetenes sted

Vi spaserer forbi den nå tydelig nedkjørte bygningen som lenge huset Enrico’s, en av byens legendariske spisesteder, udødeliggjort i filmen Bullitt fra 1968 med Steve McQueen i hovedrollen (se video lengre ned).

I dag står det gedigne neonskiltet og den karakteristiske baldakinen over inngangen mest som en trassig påminnelse om storhetstiden på 1960- og 70-tallet. 

Utenfor, med den uovertrufne utsikten ned Broadway mot downtown og den velkjente, spisse skyskraperen Transamerica Pyramid, har nye innehavere hastig satt opp noen enkle stoler og bord samt et lite lunsjkjøkken vegg i vegg. Glamouren og den spesielle auraen det berømte lunsjstedet på 1960-tallet lenge var innhyllet i er som et bleket minne under den varme solen.

Her, ved inngangen til North Beach, i sørenden av Columbus Avenue og ved Telegraph Hill, ligger noe av kjernen i det man gjerne forbinder med San Francisco: Caffee Trieste (der Francis Ford Coppola angivelig skrev på manuset til «Gudfaren»), den uavhengige bokhandelen og utgiveren City Lights, Jack Kerouacs favorittbar Vesuvio og den beryktede nattklubben Condor Club.

«San Francisco levde lenge på «gullrushmentaliteten», og jeg mener den fremdeles ligger som en elektrisk ladning i lufta.»

Da filmteamet til McQueen inntok de karakteristiske knollene øst for Broadway og Columbus var North Beach allerede vel etablert som bohembydel. Forfattere som Mark Twain, Robert Louis Stevensen og Jack London bodde der en periode. På 1940- og 50-tallet inntok den vordende forfatteren og løsarbeideren Jack Kerouac, beatpoeten Allen Ginsberg og deres venner North Shore. De var lei av heseblesende New York. For å overleve som gryende forfatterspirer tok de strøjobber med å losse fiskebåter i havna. 

Billig italiensk vin og ditto husvære i strøket bidro også til at så mange av «den slagne generasjonen» fant veien til bydelen. 

− San Francisco levde lenge på «gullrushmentaliteten», og jeg mener den fremdeles ligger som en elektrisk ladning i lufta, mener Joel.

Toleransens høyborg

San Francisco minner om en europeisk renessanseby. Byens spesielle stemning og kultur skyldes i stor grad dens voldsomme, ukontrollerte befolkningsvekst. På fem år, fra 1846 til 1851, økte innbyggertallet fra skarve 200 sjeler til 36 000. Da det berømte jordskjelvet rammet 18. april 1906 bodde det nesten 500 000 mennesker i San Francisco-området.

Driveren var gullrushet i 1849. Hysteriet som ble utløst da nyheten om gullfunnet fant veien til San Francisco forplantet seg så raskt at havna en tid var full av skip som ikke kom seg av gårde fordi de manglet mannskap. Tusener hadde desertert og dratt inn i landet for å jakte på det edle metallet.

Alle andre enn gullgraverne tjente penger på galskapen. Banker og gårdeiere, hoteller og jernvarebutikker. Den tyske immigranten Levi Strauss utviklet en denimbukse for de hardtarbeidende gullgraverne og havnearbeiderne i byen, et plagg som siden skulle erobre en hel verden og hundre år senere bli en del av grunnutrustningen for mange av dem som deltok i ungdomsopprøret.