De fleste sliter med å rive seg løs fra mobiltelefonen. Vi vil helst ikke innrømme det, men nærheten til den lille dingsen er blitt en livline til det aller meste – fra jobb og fritid, til venner og familie. 

Fullt engasjement

For den reisende har den avanserte datamaskinen som får plass i baklommen også blitt et uvurderlig redskap, som kart-referanse, oversetter-funksjoner, rutetabeller og mye, mye mer.

Telefonen rommer livene våre – på godt og vondt.

Dette er noe den amerikanske FTLO Travel (For the Love of Travel) har tatt tak i. Turoperatøren retter seg særlig inn mot yngre soloreisende, og i februar neste år lanserer de telefonfrie reiser. På disse turene skal «folk få muligheten til å kutte ut mobilen og nyte en mer oppslukende opplevelse ved å samhandle med lokalbefolkningen og tilpasse seg nye omgivelser».

VERKTØY: FTLO Travel anbefaler sine reisende å ta med et vanlig kamera, i stedet for å bruke mobilen til å ta bilder med.

Det er snakk om fem-dagers eller ukelange turer helt uten smarttelefon. Her blir det ikke noe e-post-sjekk, ingen Instagram, Google Maps eller oversetter.

– Vi håper og tror folk vil omfavne utfordringen det utvilsomt vil være å reise uten telefon, at den mobilløse turen vil resultere i rikere opplevelser og dypere forbindelser, sier FTLO Travels grunnlegger og administrerende direktør Tara Cappel til CNN.

I samtalen med nyhetstjenesten forteller hun om hvordan vi blitt stadig mer avhengige av smarttelefonene våre, og hvordan det negativt påvirker vår mentale velvære og evne til å være tilstede.

– Ved å fjerne denne distraksjonen kan reisende engasjere seg fullt ut på reisemålene de besøker, understreker hun.

Streng kustus

I en verden hvor «lommeskjermene» våre blir mer av en distraksjon, blir digital detox stadig mer attraktivt. Tidligere i år erklærte Ulko-Tammio i Finland seg som verdens første mobilfrie turistøy, og oppfordret besøkende til å i stedet fordype seg i naturen rundt.

Mange andre hoteller og steder å bo, som det eksklusive Rancho La Puerta i Mexico, regner seg som digitale detox-reisemål, hvor fokus er på avslapning uten mobiler og datamaskiner i nærheten.

FTLO Travels mobilfrie reiser for grupper på 14 koster fra 21 500 kroner og går til Italia (Roma og Firenze), Cuba (Havana), Portugal, Mexico, Costa Rica og Island. 

De lengre syv-dagers turene koster vel 34 000 kroner. Flybilletter er ikke inkludert.

– Å etterlate smarttelefoner er nøkkelregelen, sier Cappel.

Turdeltakere som tar mobilenmed anbefales å legge dem igjen i bagasjen eller i hotellets safe.

Gir du etter for digitale fristelser og blir tatt for å bruke telefonen kan du potensielt bli bedt om å forlate gruppen, om dette har innvirkning på de øvrige reisendes opplevelser.

Matlaging og trøffeljakt

Med på reisen får deltakerne utskrevne reiseruter og kart, med detaljer om eventuelle endringer i siste liten i lobbyen. Turledere vil være utstyrt med en mobil for logistikk og for deltakerne til bruk i nødstilfeller.

Ifølge den California-baserte psykologen Lamees Khorshid, som blant annet spesialiserer seg på lykke og relasjoner, er fordelene med mobilfri reise uendelige.

– Å ikke ha pling og plong fra en telefon gir mulighet for mer avslappet oppmerksomhet her og nå, sier hun til CNN Travel.

– Vi lener oss mer til spontanitet som kan inkludere tilfeldige samtaler med fremmede eller til og med å gå seg vill og legge til rette for tilfeldige møter og uventede overraskelser.

Å slå av telefonene slår på sinnet, sier hun.

LES MER: Toscana og den hellige treenighet!

Ifølge Khorshid kan mangel på mobil la deg slappe av ettersom andre ikke har umiddelbar tilgang til deg.

– Det kan hjelpe deg å lene deg inn i opplevelsen din uten å måtte føle deg ansvarlig overfor noen eller noe annet, forklarer hun

I Italia vil inkluderer reisen matlagingskurs, trøffeljakt, vingårdsturer og utforsking av Sienas mange og spennende kvartaler. I Lisboa står også matkurs på programmet.

Mer tilstede

Cappel, som selv har gjort flere mobilfrie turer, vokste opp i en verden uten smarttelefoner, og vet at mange er nostalgisk i forhold til den tiden.

Men turene appellerer ikke til alle. Cappel tror ikke de som er født inn i dagens digitale virkelighet vil ha glede av turen.

– Å ikke ha en telefon vil bare øke angsten deres, mener hun.

Cappel sier at hun nylig dro på en tre-dagers mobilfri tur til Praha med teamet sitt for å teste det nye formatet, og synes det var en fantastisk og engasjerende opplevelse.

– Jeg vandret rundt i byen i timevis uten telefon, gikk meg vill og snakket med folk. Jeg elsker å spørre lokalbefolkningen om veien, og med det også overvinne språkbarrierer. 

Ifølge intervjuet med CNN hadde hun sin «beste dag noensinne, den var energigivende også på et psykologisk nivå, veldig avslappende selv om jeg gikk hele 18 000 skritt».

Hun mener «smarttelefoner er som dop, vi lanserer apper for sosiale medier som om vi er på autopilot. De distraherer oss».

– Kjernen i disse turene handler mer om å være tilstede for å lære den lokale kulturen, snarere enn en enkel digital detox, understreker Cappel, som håper at slike turer vil hjelpe folk å lære å ha sporadiske mobilfrie dager som en strukturell del av livet, der de er mer tilstede i hverdagen.