IKONISK: De spesielle tyske strandstolene er å finne over alt på strendene i Nord-Tyskland, og brukes nesten gjennom hele året. Her i Schilksee like bortenfor båthavna.
City Break
Herlige steder og spinnville grever
NO
Bli med til Kiel og omegn
SHARE THIS ARTICLE
Et steinkast eller to fra Norwegenkai i Kiel ligger kilometervis med strålende sykkel- og vandrestier, lekre badehoteller – og en og annen røverhistorie.
Ved innseilingen til Kiel – bare noen kilometer nordvest for sentrum av byen – er det en deilig ro. Et eldre par med hver sin store kikkert har kommet hit for å beskue de mange seilene som blafrer i vinden et par kilometer ute på havet.
Andre er mer opptatt av hverandre eller de nære omgivelsene.
På andre siden av gangstien gresser et knippe hester i fri dressur. I fjæra like under meg kaster en kvinne seg litt nølende ut i bølgene. Vannet er fortsatt i overkant friskt, om vi skal tolke den enslige badegjestens reaksjon på møtet med Østersjøen kjølige brodd.
– Herlig, får hun sagt, før hun lett skjelvende pakker seg inn et stort badehåndkle.
Med det har hun noe uoffisielt innledet høsten i Nord-Tyskland.
Livslangt forhold
Nordmenn flest forbinder Kiel med Color Line og muligheten det gir til å reise videre nedover i Europa. Samtidig har den hyggelige kystbyen forbausende mye å tilby om du bare kikker litt nøyere etter.
For den som kjenner Kiel litt mer inngående er nettopp det som skjer i dens umiddelbare nærhet den store attraksjonen. Byen har, som byer flest på denne størrelsen, nok av spisesteder, gallerier, butikker og kaféer. For ikke å snakke om markeder og deilige parker, men de mer husvarme trekker frem områdene rundt.
Strendene, for eksempel, og de mange fine gang- og sykkelledene i forlengelsen av disse, for ikke å snakke om de små, koselige landsbyene. De rommer ofte mer enn den rolige overflaten tilsier.
Kjersti Kviseth kom til Kiel som ung student, og har siden egentlig aldri helt forlatt den – selv om hun til daglig bor utenfor Oslo. Til det er hun blitt alt for glad i byen og menneskene der.
– Det har utviklet seg til et livslangt forhold, understreker hun.
Hun er ofte innom den tyske havnebyen, der hun oppholdt seg i studietiden og fikk venner for livet.
– Nordtyskerne er jo nærmere oss i lynne enn Bayern, som hun sier.
Ungdommelig spenst
Nærheten til Norge og Norden er en stor attraksjon. Det har mye med geografien å gjøre. Kiel ligger helt sør på Jylland, og da folk dannet et lite samfunn her for over 1200 år siden var den mer som en dansk landsby å regne.
Landskapet har også mange av de kvalitetene vi kjenner fra nabolandet i nord. Lett bølgende kornåkre, små, trivelige landsbyer med strender og badehoteller jevnt fordelt langs kysten.
I middelalderen var Kiel underlagt den mektige hansabyen Lübeck noen mil lengre sørøst, men på 1500-tallet ble den kastet ut av unionen – angivelig fordi Kiel ga opphold til sjørøvere. Da var uansett ligaen, som hadde sine fangarmer over hele Nord-Europa helt opp til Nord-Norge, på vikende front.
Sjørøverne svant også inn i historiens mørke. Kiel utviklet seg videre, mye takket være sin gunstige plassering innerst i en fjord, og omtrent da Hansaunionen nådde sitt endelikt fikk byen sitt første universitetet (1665).
I dag bidrar over 30 000 studenter i en by på rundt en kvart million menneske til en ungdommelig spenst i alt fra uteliv til kunst og kultur.
En sky av matos
Om vi utvider kulturbegrepet en smule når festlighetene et høydepunkt ved innledningen til sommeren. Kieler Woche startet som en liten seilerregatta for over hundre år siden, men utviklet seg etter hvert til det største i sitt slag i verden.
Samtidig har seilekonkurransene blitt som den berømte spikeren i suppen. Mer enn tre millioner mennesker er innom byen den uken Kiel-uken varer, og da kommer de fleste for konsertene, matbodene og de mange festlighetene.
Ikke overraskende møtte vi Kjersti under Kieler Woche – omtalt som Nord-Tysklands største sosiale begivenhet.
På landsbasis er det trolig bare den rundt hundre år eldre Oktoberfesten med sine vel seks millioner besøkende og rundt åtte millioner liter solgte øl som er større.
– Det begynner kanskje forsiktig, men vent og se, som guiden min forklarte da vi i forkant av festivalen vandret langsetter gangveien ved fjorden nord for sentrum.
Dagen etter strømmet ti-tusener av besøkende gjennom gatene. Over det hele lå et kakofoni av menneskelig aktivitet – og en sky av matos.
Spinnvill greve
På veien mot Flensburg – en halvtime i bil nordvest for Kiel – ligger den koselige landsbyen Eckernförde. Solen skinner og unge og gamle har inntatt strandpromenaden i forlengelsen av en travel småbåthavn når vi dagen etter festlighetene i Kiel ruller inn i byen.
Sommeren er i anmarsj også her.
Previous
Next
Byen med vel 20 000 innbyggere er kjent for sine hyggelige småbutikker og spisesteder. I St. Nicolai-strasse ender jeg litt tilfeldig opp på et lite torg et steinkast eller to fra havna. I bygget fra 1600-tallet, der Kaffeehaus und Konditorei Heldt nå holder til, har det vært servert mat og drikke i snart 150 år.
Et av de eldste i sitt slag på disse trakter, blir vi fortalt av kelneren, som serverer oss en Flensburger Pilsener – en drikk som i tillegg til fiskeriene lenge var en viktig del av byens økonomi.
Omgivelsene oser av tysk «ordnung», ispedd litt dansk hygge, i sterk kontrast til det fargerike ettermælet den sagnomsuste og gåtefulle eventyreren Greven av Saint-Germain på slutten av 1700-tallet skaffet seg nettopp her.
* * *
På et noe forunderlig vis binder historien til kaffehuset seg til denne skamløse sjarlatanens elleville levnet. Han var en mann som hadde adgang til de innerste kretser – kjent over hele Europa for sine evner som sjarmør og verdensmann.
Den språkmektige alkymisten ble nemlig gravlagt i St. Nikolai-kirken like bortenfor der jeg befinner meg. At Eckernförde i 2009 feiret 225-årsjubileet for Saint-Germain, med fremføring av musikk han angivelig skal ha komponert, ante jeg ingenting om.
Samme året for vel 15 år siden meldte avisene at gravsteinen hans, som skal ha gått tapt under en springflo i 1872, var gjenfunnet. En stor nyhet, samt et bevis på Saint-Germains fortsatte grep på sitt ettermæle.
Vi reiste med Color Line fra Oslo til Kiel, der du reiser på ettermiddagen og ankommer på formiddagen. En fin start på reisen. Du kan ta med bilen eller kanskje tojulingen, som er hendig om du vil sykle rundt i nærområdene. Her finnes en rekke fine sykkelstier. Om du vil videre – til Hamburg, Lübeck eller enda lengre avgårde er det bare å hoppe på toget.
Good to know
Gode tips til Kiel og omegn
I 1980 kom Kjersti Kviseth til Kiel som au-pair. Det var et møte som satte spor, og ga henne et livslangt forhold til byen.
Etter tiden som aupair var det naturlig for henne å studere der (innen produktdesign). Siden har hun vært der jevnlig. Her er noen av tipsene til hennes tredje hjemby.
– Høst og vinter er litt som i hjembyen min Trondheim, men somrene er fantastiske, sier Kjersti.
Hun fremhever særlig de mange, langgrunne sandstrendene, som særlig kjennetegnes av de klassiske strandkurvene du finner over alt i denne delen av Tyskland.
Internasjonalt er Kiel særlig kjent for sin seilerkultur. I 1936 og 1972 var byen OL-arena for seiling, og landsbyen Schilksee like nord for byen er fortsatt en av de største sentraene for seiling og vindsurfing i verden.
På grunn av krigen er store deler av Kiel sentrum uten særlig særpreg, men som mange andre tyske byer har man vært flink med å legge til rette for rekreasjon. Her er flere parker, og gode sykkelstier.
– Jeg føler at nordtyskere generelt sett er litt like oss, mener hun.
– Og byen er mye finere nå enn da jeg studerte der.
Hun føler at nordtyskere er mindre utadvendte og høylytte enn folk fra Bayern, og kanskje ikke så sofistikerte som folk i Hamburg og München.
Litt som oss altså.
Ellers trekker hun frem områdene rundt, inkludert Hamburg og Lübeck. På veien dit tar du deg forbi en landsbygd med vakre raps- og kornåkre, buskap og stille innsjøer. For ikke å snakke nydelige landsbyer.
– Et flott landskap å sykle i, mener Kjersti.
Hun trekker spesielt frem landsbyene Strande og Laboe, samt Schwedeneck enda nærmere Kiel.
– Vi har vært mye her rundt påsketider og utover, og da er det supert å vandre langs strendene, sier Kjersti, som mener denne deler av Tyskland særlig egner seg for småbarnsfamilier.
Ellers trekker hun frem Kielkanalen, som forbinder Østersjøen og Nordsjøen helt til Hamburg. Med sine nærmere 35 000 skips-passasjer er det verdens mest trafikkerte kanal.
– Et fint utfluktsmål, mener Kjersti, – også fordi det ved inngangen ligger en hyggelig gammel fisker- og loshavn med sjarmerende små hus, kafeer og butikker med fokus på det maritime.
– Husk også at Kiel har en strålende kulturliv, med operahus, flotte konsertsaler og en meget imponerende Kunsthalle, konkluderer Kjersti Kviseth.
Bi litt i Kiel, med andre ord.
Updated 10/09/2024
Bjørn Moholdt - Writer and photographer. He is restlessly traveling the world in search of inspiring stories that will nudge you as a traveller in the right, sustainable direction.