Tradisjoner er alle eventyrs mor, tenker jeg når den tidligere soldaten Billy Baxter står på torget i den ugjestmilde vinden fra havet og med lungers fulle kraft roper ut sine beskjeder. Llandudnos byvekter – eller «town crier» som det heter her – har aner tilbake til slaget ved Hastings i 1066.
Det var den gang normannerne med Wilhelm Erobreren i bresjen invaderte England og således startet en ny tidsregning i landet.

Det er snart tusen år siden nå. Der han stoisk står i sin knallblå uniformsjakke med gule renner og kaller på innbyggerne med opprørt stemme, er det som om slaget akkurat er tapt og normannerne er på vei. Skalk lukene!
– Ren seremoni, harker Billy med en hes latter. Han er blind etter et militært oppdrag i Bosnia under Balkankrigen og er nå engasjert i en organisasjon som arbeider for å bedre hverdagen for veteraner som han.
– Jobben som utroper gir meg noe å gjøre. Jeg får anledning til å markedsføre byen vår, og ikke minst møtt mennesker som dere, sier han med betydelig sjarm og humor, for deretter å fortsette sine eiendommelige rop ut over det brede fortauet i den walisiske badebyen.
Eventyrstund
Vi møtte Billy på St. Tudno Hotel, som ligger i enden av den lange promenaden langs stranda som karakteriserer Llandudno. Det var hit Alice Pleasance Liddell på midten av 1800-tallet kom med sin familie, samtidig med forfatteren Lewis Carroll, og som etter sigende inspirerte til boken Alice i Eventyrland.
«Det var den gang normannerne med Wilhelm Erobreren i bresjen invaderte England og således startet en ny tidsregning i landet.»
– Historien – og om hvordan den ble til – har bokstavelig vært et eventyr for byen vår, forklarer byens kvinnelige ordfører («mayoress») Carol Marubbi en halvtime senere idet vi benker oss rundt peisen på St. Tudno, som ligger noe tilbaketrukket fra promenaden. Det er tetid, og for anledningen er byens nykårede «Alice» – ti år gamle Jessica Roberts – tilstede.
Hvert år arrangerer nemlig Llandudno en konkurranse om hvem som skal få være byens offisielle «Alice» – noe som blir tatt veldig på alvor av deltakerne.
– Man må jo kunne endel om eventyret, forklarer Jessica litt veslevoksent mellom munnfullene av de klassiske scones som hører med til en «proper» te. Hun går helhjertet inn i rollen som byens Alice og ambassadør for den internasjonalt mest kjente forbindelsen til Llandudno.