FØR STORMEN: Stilletid på Beau Vallon-stranden på Mahé.
People & places
En plass i solen
NO
Seychellene er mer enn de fenomenale strendene
SHARE THIS ARTICLE
Det er langt flere attraksjoner i skatteparadiset i Det indiske hav enn billige postkasse-selskaper. Den største av dem alle er de fenomenale strendene.
Du skulle vært her i 82!
Den noe omfangsrike, italiensk-kanadiske kvinnen i irrgrønn bikini går langs Beau Vallon-stranden på Mahé hver eneste dag, drar inn den fuktige, salte luften som om det var hennes siste åndedrag, og snakker så ofte hun kan med fiskerne. De kommer ofte inn her med fangsten sin.
– Den gang var de veldig overtroiske, og la ikke skjul på det.
– Av og til får jeg med meg en fisk eller to, forklarer hun.
I dag er det imidlertid krise for de stakkars karene, som febrilsk prøver å redde så mye som mulig av fangsten. Urolig vær og lumske understrømmer har tvinnet nøtene til en håpløst ugjennomtrengelig vase.
– Regntiden kommer tidlig i år, bemerker Clothilde og drar blikket fra de intenst arbeidende fiskerne mot de truende, stålgrå skyene over Jasminfjellet i sørvest.
Vi rekker en dukkert før regnet kommer, for rett over oss skinner fortsatt solen.
Dramatisk fortid
Clothilde kom hit med mannen sin tidlig på 1980-tallet. Da var Seychellene det nærmeste du kunne komme et ubesudlet øyparadis.
Et par hundre år før den tid var øygruppen under fransk kontroll, men frem til uavhengigheten i 1976 var Seychellene – oppkalt etter finansministeren til Ludvig den 15. Jean Moreau de Séchelles – underlagt Storbritannia.
Under britene ble kronkolonien et yndet feriested for eliten, og på begynnelsen av 1970-tallet lekegrind for filmstjerner og det internasjonale jetsettet.
PARADISISK: Av og til kommer regnet, men det varer ikke lenge. Da er det bare å trekke inn under palmene eller bregnene, som ofte vokser helt inntil strendene.
IKONISKE: Seychellene er kjent for sine strender – og de ikoniske dobbeltkokos-nøttene. Opprinnelige var de kun å finne på øyene Praslin og Curieuse.
STRENDENE: Den viktigste grunnen for at så mange finner veien hit.
VASE: Det er ikke uvanlig for fiskerne å dra fangsten rett opp på stranda. Det gjør det enkelt å frakte den videre, men urolig vær og understrømmer gjør arbeidet vanskelig for disse karene.
I REGNSKOGEN: Midt inne på øya Praslin ligger regnskogen i Vallée de Mai – som er et fint utfluktsmål for den som vil ha et avbrekk fra strandlivet.
Etter frigjøringen forandret mye seg. Misfornøyd med landets avhengighet av turisme og «andres velgjørenhet» – som daværende statsminister France Albert René unnskyldte statskuppet sitt med – ble Seychellene en ettpartistat.
Flere senere kuppforsøk lyktes ikke. Det mest spektakulære skjedde i 1981, da den herostratisk berømte, irske kommandanten Mike Hoare – verdenskjent som inspirasjon til skuespilleren Richard Burtons rolle i filmen The Wild Geese – landet på Seychellene med 43 godt bevæpnede sørafrikanske leiesoldater. Forkledd som rugbyspillere var planen å kaste René og gjeninnsette den lovlig valgte James Mancham.
Men allerede ved ankomsten på flyplassen skar det seg. Et av våpnene soldatene forsøkte å smugle inn som barneleke ble tilfeldigvis oppdaget. Etter et kort, dramatisk intermesso klarte Hoare og mesteparten av gruppen til slutt å kapre et Air India-fly og komme seg unna.
Hoare og mange av de involverte ble senere dømt av et FN-tribunal. Førstnevnte fikk ti år for sitt engasjement i det som internasjonalt ble hetende «Affæren på Seychellene».
Clothilde kjenner ikke så mye til all hurlumheien med «Mad» Mike Hoare, annet enn at Seychellene på den tiden var et paradis – dog styrt med jernhånd.
– Veldig jomfruelig – og billig, forklarer hun.
Det er en stund siden nå.
Huset som ble restaurant
MANGE SMIL: Folket på Seychellene er gjerne litt sky, men kommer du først i prat med dem er de vennlige og imøtekommende.
Seychellene har fortsatt noe paradisisk over seg, selv om veldig mye – ifølge Clothilde – har forandret seg.
– Det er blitt mer kommersielt, mer av alt liksom, sier hun.
Også britiskfødte Karen – som vi senere møter et par hundre meter bakenfor Beau Vallon-stranda – merker en endring siden hun var her første gang for mer enn 20 år siden.
– Den gang var de veldig overtroiske, og la ikke skjul på det, forklarer hun over buffeten vi nyter sammen med henne og ektemannen Richard.
Sola har gått ned for lengst, og det er regn i lufta. En tiltagende vind rusker litt i palmene mellom The Boathouse og stranda, som skimrer som sølv under det slørete månelyset.
Sammen driver de to tidligere lærerne en av øyenes mest populære restauranter. Bygget som i dag er et uformelt spisested med en populær daglig kreolsk buffet var en gang hjemmet deres.
– Det startet ganske tilfeldig en dag i 1993, da Richard inviterte to turister på middag, forteller Karen mens Richard nikker mellom munnfullene.
– Det ene tok det andre med seg. Flere gjester dukker etter hvert opp, og et par år senere var hjemmet vårt gjort om til restaurant. Da måtte vi rett og slett bare flytte ut.
Richard var kokken mens Karen tok seg av regnskapet. Siden har de blitt flere, både kokker, servitører og ikke minst gjester, og barna Francoise og Dominic har kommer til. De står for den daglige driften, mens mor og far holder seg i bakgrunnen.
– Det ble litt mye en periode, vi flyttet tilbake til England, men så måtte vi bare tilbake igjen. Vi savnet klimaet for mye, innrømmer Karen.
GODE PÅ FISK: Som et land bestående av mange øyer er det fisk som er den store attraksjonen på landets restauranter.
Flyvende hund
Siden oppstarten av The Boathouse i 1993 har Seychellene opplevd en solid økonomisk oppgang. Skatte- og strandparadiset har tiltrukket seg mange investorer, turismen blomstrer, og overtroen – som Karen ble advart mot – har måttet vike for en langt mer pragmatisk tilnærming til omgivelsene.
– Nå praktiseres voodoo mer i det stille, nærmest hvisker Karen, for at ikke svigermor skal høre henne.
Tidligere måtte hun passe seg for å samle opp alt av håravfall, man kunne aldri vite om andre plukket det opp for ved en passende anledning å bruke det rituelt mot henne.
– Jeg tuller ikke, understreker Karen med alvorlig mine når hun forstår at vi ikke helt kan tro på det hun forteller.
– De holder på ennå.
Mye annet er fortsatt ved det gamle. Som det å spise flyvende hund. «Fruit bats» – de digre flaggermusene på Seychellene man ofte tar for å være fugler – har en viktig oppgave i øyenes økosystem. Gjennom dietten – som er frukt og annen vegetarføde – er de frøbærere og med sitt omflakkende liv bidrar til øyenes fenomenale biologiske mangfold.
I trange tider spiser man det meste.
Men lenge hadde de også en annen funksjon: de var slavearbeidernes viktigste proteinkilde, i et brutalt plantasjesamfunn der det var lite av den slags. Siden utviklet flaggermus-kjøttet seg til å bli en delikatesse på øyene. Litt som steinbiten her på berget, eller smalahove. I trange tider spiser man det meste.
– Min favoritt, sier Richard, som langer innpå av stuingen han har laget for anledningen.
Det noe søtlige kjøttet er faktisk veldig godt på smak, men kvinnene holder seg unna.
– For mye småbein, synes Karen.
– Mer til meg da, gliser Richard.
Før kvelden er omme er kjelen tom.
Naturens skulpturpark
Folk kommer ikke til Seychellene på grunn av flaggermusene, det fargerike og livlige ferskvaremarkedet i Victoria, eller regnskogen i Vallée de Mai på Praslin vi besøker noen dager senere.
Det er strendene som er den store attraksjonen, alt annet er garnityr.
225 GOD ROM: Francis Mondons Takamaka-rom har på relativt kort tid blitt et populært produkt på Seychellene. Navnet har han hentet fra treet ved samme navn.
SMAKSPRØVER: Rom-produsenten Takamaka har sin egen bar.
VERDENSBERØMT: Anse Source d’Argent på La Digue er en av verdens mest berømte strender. Likevel er det godt med plass der.
ALENETID: Noen ganger har Günther og Constance fra Frankfurt (i bakgrunnen) den ikoniske Anse Lazio-stranden nordøst på Praslin omtrent helt for seg selv.
BO GODT: Hilton Seychelles Northolme Resort & Spa er ett av mange gode boalternativer på øyene. I hotellets fine bar med utsikt over Det indiske hav sørger Santhana for de herligste drinker.
FUGLELIV: Kingfisher – eller isfugl som den heter på norsk – kommer i mange ulike varianter på Seychellene.
FISKEMARKED: Fisket er tidvis godt på bankene rundt øyene på Seychellene.
VICTORIA: Hovedstaden på Seychellene har knapt 26 000 innbyggere, men så er det totalt bare i underkant av 100 000 på alle øyene til sammen.
DAGLIG: Hver dag er Clothilde å se langs den kjente Beau Vallon-stranden på Mahé. – Mye har forandret seg, men strendene er de samme, mener hun.
Previous
Next
SAMSTEMT: Karen og Richard kom tilbake til Seychellene etter flere år i England. – Vi savnet det behagelige klimaet her, sier de to.
Og strender er det mange av. De er fenomenale – fra verdensberømte Anse Source d’Argent på La Digue til den mer avsides beliggende Anse Lazio nordøst på Praslin. Der møter vi det tyske pensjonistparet Günther og Constance fra Frankfurt, som bruker sine oppsparte midler og evigheter av tid til å reise.
– Helst til varmere strøk, sier de og har avsatt to uker til litt slaraffenliv under palmene på Praslin.
Anse Lazio er nydelig, selv om litt ruskevær gjør at det er få på stranda denne dagen. Den er lang og bred nok til å ta imot godt med mennesker, men ifølge tyskerne er det sjelden fullt her – selv om den omtales som Seychellenes fineste. Til det ligger den trolig litt for avsides.
– Det er i grunnen alltid godt med plass på strendene her, muligens fordi det er så mange av dem, bemerker Günther. Det er nesten påfallende. Selv på mer værbeskyttede Anse Georgette like nord for ferieanlegget Constanse Lemuria – en kilometer eller to vest for Anse Lazio – er det ikke et menneske å se. Den har vi et par dager senere helt for oss selv.
På La Digue og ikoniske Anse Source d’Argent – Seychellenes og en av verdens mest kjente – er det alltid mennesker. Også da vi var der, men det er likevel mer enn plass nok til alle. For selv om den ikke er særlig bred strekker den seg flere hundre meter avgårde.
Etter alt regnet den siste tiden er fargene i vegetasjonen rundt oss sterke som neon.
Vannet på Anse Source d’Argent er som ofte ellers på Seychellene krystallklart, men stranda er langgrunn og egner seg ikke så godt til svømming eller dykking. Jeg mistenker de besøkende for å være her mest for å komme tett på et av naturens underverker. Mellom de naturlig runde granittblokkene er det som å vandre rundt i Vår herres skulpturpark. De ulike fargesjatteringene i steinenes ru overflate gir skulpturene i tillegg en ekstra, mystisk dimensjon av noe fremmede kulturer kan ha skapt, ikke naturen selv.
Kampen for tilværelsen
SKILPADDESLIPP: Kampen for tilværelsen er i gang på Anse Kerlan-stranden på Praslin.
Det litt avsides ferieanlegget Constance Lemuria på den vestlige spissen av Praslin ligger som en bortgjemt landsby mellom to smellvakre strender. De fleste som oppsøker denne delen av øya vil som regel bare gjemme seg unna i noen dager. For den som ikke klarer å sitte stille kan du likevel dra ut i havet i kajakk, dykke, spille golf, eller som oss – snorkle langs land.
Når solen er på vei ned samler mange seg på den største av strendene – Anse Kerlan. Den ligger vestvendt, og den varme, lave solen farger den myke sanden ravgul.
Akkurat denne kvelden er det spesielt flott rundt oss. Tunge skyer har veket for solen. Etter alt regnet den siste tiden er fargene i vegetasjonen rundt oss sterke som neon.
Til overmål er det skilpaddeslipp – et søtt lite ritual som ikke minst begeistrer de yngste av gjestene. Et par hundre små skilpaddebabyer, knapt fem centimeter lange, slippes ut i havet. De har nylig blitt klekket, som en del av feriestedets økoprogram, og håpet er at så mange av de knøttsmå babyene som mulig overlever den farefulle ferden ut i storhavet.
Første etappe fra bakenden av stranden går greit. Allerede før de små veivene deres treffer sanden kaver de febrilsk, mekanisk – som programmert.
FRODIG: Regnskogen er full av farger.
Når naturen alene får bestemme pleier de små å bevege seg mot havet under månen. Den viser vei fra hullet i sanden der mor skilpadde har begravd dem for å klekkes ut, men ifølge hotellets ansvarlige fungerer dette like greit.
– So far so good, sier marinbiologen som overvåker det hele.
Det er rundt 20 meter fra der de blir sluppet til de når vannet. Den ene etter den andre kravler av gårde med forbausende hastighet, inntil bølgene med ett feier en etter en med seg vekk fra stranda. I havet flyter de små krypene som ørsmå korker, mens de veiver frenetisk for å komme ned under overflaten og i sikkerhet.
Etter noen minutter er de alle borte, overlatt til seg selv i det enorme oseanet.
– På egen hånd blir det tøft, får vi vite, og det er de færreste som overlever. Det klarer vi ikke helt å ta inn over oss, til det er idyllen rundt oss litt for påtrengende.
Vi kan likevel ikke annet enn å slå oss til ro med at slik er naturens gang. For som med oss mennesker handler det nødvendigvis ikke om den sterkestes rett, men like mye om flaks.
Seychellenes mest kjente strand kommer du ikke utenom. Det skyldes både det krystallklare vannet med fargesjatteringer fra turkis til dyp indigo, og det skulpturelle landskapet og vegetasjonen rundt. Det hele føles nesten som et uvirkelig filmsett.
Kom gjerne litt senere på ettermiddagen, når det store flertall har forlatt stranda.
Petite Anse, La Digue
Det tar deg 15 minutter å traske hit fra den større Grand Anse-stranden på øyas sørøstkyst, men er vel verdt anstrengelsen. Ta med en lunsjbag, for her er du helt alene. I nordenden – inntil de store kampesteinene – ligger du i tillegg litt skjermet, og er du heldig dukker en og annen havørn opp over hodet på deg.
Anse Georgette, Praslin
Selv om denne stranden på nordvestkysten er en del av Lemuria-resorten er den offentlig, men hit orker knapt en sjel å dra. Du må nemlig vandre litt og trenge gjennom endel buskas før du kommer frem. De fleste kommer imidlertid til Anse Georgette med taxibåt fra Anse Volbert.
Anse Lazio, Praslin
Skjermet av kokosnøtt-palmer og takamaka-trær anses denne stranda som Seychellenes mest idylliske, og er flere ganger kåret til verdens flotteste. Her er det i tillegg fint å snorkle, og to strandrestauranter gjør at du kan tilbringe hele dagen her om du ønsker det.
Bird Island
Denne finner du langt ute i Seychellene-arkipelet, og er særlig populær for den som vil se litt dyreliv på nært hold. Hit kommer skilpaddene for å legge egg, det dukker ofte delfiner opp like utenfor, og er du heldig kommer du tett på en og annen hai.
Mange kommer hit for å snorkle – havet koker av fargerike fiskeslag. Du kan også være med på guidete turer og få en innføring i skilpaddenes merkelige liv.
Beau Vallon, Mahé
Dette er Mahés mest populære strand, tre kilometer lang, som gjør at den tross populariteten sjelden er overbefolket. Her kan du også snorkle, dykke, seile fra– eller bare ligge rolig og for eksempel bestille en varm pizza fra Baobab pizzeria som ligger nesten rett på stranda.
Anse Intendance, Mahé
Intendance er blant de mest uberørte strendene på Mahé. Luksus-resorten Banyon Tree Hotel ligger riktignok i nordenden, men nedenfor har du denne perlen på Mahés sørvestside omtrent helt for deg selv.
Anse Takamaka, Mahé
I tillegg til den perfekte sandstranda er Takamaka det perfekte stedet for en sundowner. Den rustikke restauranten Chez Batista sørger for det, i tillegg til en rekke andre godbiter om sulten skulle begynne å gnage. Takamaka er stedet å tilbringe hele, late dager…
When and how to go
Reisen dit
Flyselskapet Emirates har fine avganger til den internasjonale hovedflyplassen på Mahé, fra Oslo via Dubai. Det samme gjelder Qatar via Doha, og Ethiopian Air via Addis Abeba.
Mellom øyene går det ferger, hurtigbåter og innenriks fly.
Andre strender enn de nevnt over
For den som vil ha mer action anbefales disse strendene
Best til snorkling og svømming: Port Launay, Anse Boileau, Anse Major, Anse Aux Pins, Turtle Bay og Anse a la Mouche, alle på Mahé, og Anse Bonnet Carré og Petite Anse, La Digue er fine om du vil litt under vann. Anse Volbert/Côte d’Or på Praslin egner seg også.
Surfing: Anse Kerlan og Petit Anse Kerlan på Praslin, og Anse Intendance på Mahé er fine for sufere.
Good to know
Sov og spis godt
FISK: Det er mye sjømat på menyen på Seychellene.
Sov godt: Både Constance Lémuria på Praslin og Constance Ephelia på Mahé er ferieanlegg som holder høy kvalitet, og har begge i tillegg utmerkede kjøkken. Førstnevnte spesielt satser mye på mat, med alternerende mesterkokker fra hele verden.
Hilton Seychelles Northolme Resort & Spa ligger nydelig til ved havet en halvtimes kjøretur fra hovedstaden Victoria. Det samme gjelder ved Beau Vallon-stranda.
Spis godt:Maten på Constance Lémuria verdt et besøk alene. The Boathouse er et fint sted å oppleve lokal cuisine. På Anse Lazio serverer Bonbon Plume Restaurant enkle og gode retter. Det samme gjelder Bravo! på fasjonable Eden Island (prøv pizzaene).
SEYCHELLENE: Midt ute i Det indiske hav.
Updated 24/12/2024
Bjørn Moholdt and Lise Lotte Winther-Bay - As a writer and photographer Bjørn is restlessly traveling the world in search of inspiring stories. Lise is a compassionate writer with a sharp eye for the human condition.