I mange land endret en rekke av de store flyselskapene på hvordan de slapp passasjerene ombord for å hindre nærkontakt. 

Lavere infeksjonsrate

Den nye studien viser imidlertid at å fylle setene for eksempel en etter en bakfra faktisk kan doble sjansen din for å bli smittet av Corona sammenlignet med en mer tilfeldig ombordstigning.

Den viser også at bruk av midtseter og bruk av bagasjehylla også øker risikoen for Corona-eksponering, ifølge studien publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Royal Society Open Science journal.

Forskere fra flere amerikanske høyskoler (colleger) simulerte ulike ombordstignings-prosesser og overvåket hvor ofte folk kom i nærkontakt med andre passasjerer. 

Ombordstignings-rutinene som ble introdusert under pandemien ble utarbeidet for å unngå at passasjerene passerte hverandre. Den nye undersøkelser fant imidlertid at ombordstigning bakfra i flyet faktisk økte mengden av kontakt mellom mennesker både i midtgangen og i setene.

Samtidig ble det påvist at flyselskapene ville hatt omtrent 50 prosent lavere infeksjons-risiko om de hadde holdt seg til ombordstignings-prosessen de hadde før pandemien, der de vanligvis lot business class-passasjerer gå ombord først, etterfulgt av økonomiklassen og passasjerer fordelt i forskjellige soner.

Tomme midtseter er bra

– Resultatene antyder at de nye boarding-prosedyrene øker risikoen for eksponering for Covid-19 sammenlignet med tidligere, og er vesentlig dårligere enn en mer tilfeldig boarding-prosess, konkluderer forskerne.

På dette grunnlaget har de amerikanske flyselskapene Delta, JetBlue og United alle droppet sine Corona-rutiner for ombordstigning.

Forskerne sant samtidig at et forbud mot bruk av bagasjehyller reduserte smitte-eksponeringen «betydelig». Dette fordi passasjerer ofte klynger seg sammen i midtgangen mens de venter på at andre skal legge opp bagasjen.

Rapporten viser også til at tomme midtseter reduserer risikoen for eksponering, som sammenfaller med en ny rapport fra den amerikanske smitten-myndigheten CDC , som viser at blokkering av midtsetet kan redusere smittespredningen på fly med opptil 57 prosent. ©