Skipet Sea Dream 1 seilte sist lørdag ut fra Barbados med 53 passasjerer og et mannskap på 66 ombord. Det var onsdag at skipets kaptein Torbjørn Lund rapporterte om et Corona-tilfelle over skipets intercom, ifølge journalisten Gene Sloan, som var ombord.

Alle passasjerer og ikke-nødvendig mannskap ble umiddelbart bedt om å oppholde seg på sine lugarer. Deretter begynte en omfattende testing av passasjerer av skipets lege. Alle på skipet var testet i forkant av reisen, dagen før avreise, og noen dager ut i reisen.

Sea Dream gjorde flere øystopp underveis i cruiset, men passasjerene fikk kun gå i land i grupper uten å ha nærkontakt med lokalbefolkningen.

Vel tilbake i havn ble SeaDream 1 møtt av medisinsk fagpersonell.

Cruise-gigantene stoppet alle seilinger i Ḱaribia i vår da pandemien skyllet inn over Nord-Amerika. Det hele endte i en såkalt «No Sail»-forordning av CDC – den amerikanske parallellen til Folkehelseinstituttet.

Nå gjenstår det å se omfanget av smitte-utbruddet ombord på Sea Dream, men det er liten tvil om at det er et slag i ansiktet på anstrengelsene for å få i gang cruiseskipene i Karibia. Den norske operatøren ble fulgt med argusøyne av industrien. Sea Dream var ikke omfattet av CDC sitt «No Sail»-regelverk, all den stund det begrenser seg til cruiseskip som tar mer enn 250 passasjerer. I tillegg seiler det verken ut fra eller til USA, som også er en del av forordningen.

Corona-pandemien rammet flere Karibia-aktører hardt.

  • I mars ble cruiseskipet Grand Princess satt i karantene utenfor San Francisco etter at 21 personer ombord testet positive for viruset. Dette skipet la til slutt til i havna i Oakland og de som var om bord satt i karantene på land.
  • Holland America rapporterte om fire omkomne og 233 syke på to av skipene sine på vei til Ft. Lauderdale i mars etter å ha blitt avvist fra havner i Sør-Amerika.

Etter åtte måneder opphevet CDC i oktober «No Sail» fra 1. november, dog med et omfattende regelverk for cruiseoperatørene.

Les mer om det HER!

Siden har cruise-industrien – som omsetter for nærmere 1500 milliarder kroner – jobbet døgnet rundt i flere måneder for å finne trygge måter å starte opp igjen på. De store aktørene har ikke overraskende fulgt andre initiativer for oppstart med argusøyne, både i Middelhavet og de mindre aktørene i Karibia, som Sea Dream.

– Dette kan derfor være nok et skuffende tilbakeslag for bransjen og de millioner av ferierende som ønsker å komme tilbake til sjøen, sier Gene Sloan i en kommentar til nettstedet People.

SISTE: Til sammen seks passasjerer har nå testet positivt. For øyeblikket er skipet ankret opp utenfor Barbados’ hovedstad Bridgetown, og passasjerene får ikke forlate rommene sine. Alle i mannskapet skal ha testet negativt, ifølge selskapet selv. ©