The lists

10 «hellige» spise- og drikke-regler italienerne lever etter

NO

Her er ti spise- og drikke-regler det er greit å ha i bakhodet når du besøker Italia – et land der det meste dreier rundt bordets gleder.

SHARE THIS ARTICLE

1 Må være fersk

Det lokale markedet er italieneres beste venn, fordi de vet at ferske råvarer gir de beste ingrediensene. Supermarkedene er ofte gode nok, men vil du ha de mest modne tomatene, de beste ostene og olivenoljen bør du gå rett til kilden, og det er de daglige og/eller ukentlige utendørs-markedene.

2 Sjekk sesong-variasjonene

Mens noen frukter og grønnsaker alltid er å finne (som gulrøtter og sitroner), er de fleste avlingene sesongbaserte. Det er gode tider for visse matvarer, og ikke så gode tider for andre.
Om du vil ha de beste tomatene er de å finne mellom mai og oktober. Oliven-høsten er sent på høsten, noe italienerne vet og kjøper produktene deretter.

3 Den «hellige» kaffen

«Reglene» knyttet til mat kan oppfattes som rigide (aldri kaffe latte etter klokka 12, for eksempel) for når, hvorfor og med hvem du deler mat og drikke.
Samtidig er de grunnleggende for en livsstil mange anser som den beste.
Italienerne er for eksempel ikke store på frokost. Den består vanligvis av å stikke innom en bar (kafé), bestille en espresso og en cornetto (croissant), som gjerne spises den ved disken. Vær dog oppmerksom på hvordan du bestiller på italiensk. En caffè betyr en kaffe, men i Italia er det en enkel espresso. En latte er en kopp rykende varm melk.

4 Alltid olivenolje

Italienerne bruker sjelden andre matoljer, som raps, valnøtt, grønnsaker osv. Matlaging med olivenolje er de rigueur (eller di rigore) og erstattes også som regel smør. Prøv å lage småkaker med olivenolje neste gang i stedet for smør, du vil ikke angre.

5 Pasta er ingen hovedrett

Første måltid er egentlig lunsj (pranzo), som i Italia består av en primo, vanligvis en pastarett, deretter en secondo, som oftest handler om proteiner (kjøtt eller fisk), inklusive contorno, som som regel er en grønnsaks- eller salatrett. 
Til middag begynner det med en antipasto, eksempelvis spekemat, oliven eller artisjokker, etterfulgt av en primo (ofte pasta), deretter secondo (kjøtt eller fisk), med contorno (grønnsaker). Til slutt er det alltid dolce (dessert).

6 Maten styrer drikken

Italias drikkekultur er like strukturert som matkulturen, og de to er sammenvevd. Italienerne ser på drikke som en «smaksforsterker», altså hvordan den kan forbedre måltidet. De forhåndsdrikker sjelden vinen før en pastarett er på bordet, da vinen er ment å komplementere retten. I Italia er mat og vin ment for hverandre.

7 Mer mat og drikke

Dagene i Italia dreier i stor grad rundt mat og drikke. Etter lunsj er det merenda, en go´bit som ofte handler om iskrem. Det er mye av grunnen til at du ofte ser italienere surre rundt en gelateria ved firetiden på ettermidaggen.
Deretter er det aperitivo-tid, et rituale før middag fylt med drinker som Aperol spritz og Negroni, som er ment å stimulere apetitten, ofte sammen med litt salt tilbehør som chips eller små pizzabiter.
Digestivi etter middagen som amaro eller grappa skal bidra til å fordøye måltidet og hjelpe til med å sovne senere på kvelden.

8 Brød-etikette

Begrepet fare la scarpetta kan oversettes til «å tilpasse den lille skoen», som egentlig betyr at brødet på bordet er der for å skrape og suge opp sausen og ikke som følge med selve måltidet.

9 Bordvin mer enn godt

Kanskje du assosierer «husets vin» som noe billig skvip, men det bør du ikke. Da kan du nemlig gå glipp av en skikkelig go´bit. Vino della casa er vanligvis en lokal variant, og fordi du er i Italia er den vanligvis strålende – og rimelig!

10 Mat er for familien

En av de herligste tradisjonene i Italia er det ukentlige familiemåltidet. Det er som regel på en søndag, og som regel pranzo – altså lunsj. Da samles store familie- eller venne-grupper under ett tak, der det tilberedes en stor felles fest med mange av de klassiske, italienske bordgledene, mens de tilbringer kvalitetstid med hverandre.
Ukens høydepunkt, og noe du gjerne vil oppleve igjen og igjen om du har fått være med på denne fenomenale ukeslutt-salutten.