SVT-ordningen (Special Tourist Visa) gjelder alle reisende uavhengig av Corona-situasjon i landet du kommer fra. Åpningen skjer som følge av press fra turistnæringen i landet.

Tidligere var STV bare tilgjengelig for mennesker fra lavrisiko-land, men det strenge regimet gjorde at kun 825 turister fra 29 land og seks småcruise-fartøy fant veien til Thailand. 

En katastrofe for et land som er så avhengig av reiseliv, sier en talsperson for regjeringen. Vedkommende understreker i tillegg at mindre cruiseskip får utvidet sine oppholdstillatelser, fra 30 til 60 dager.

Statsminister Prayut Chan-o-cha uttalte nylig at Thailand ikke har opplevd en andre bølge av pandemien, og heller ikke vært nødt til å takle utfordringer fra super-spredere – «som ryktene sier».

Bakgrunnen for ryktet er ifølge myndighetene at en liten gruppe smittede thailendere ulovlig hadde sneket seg tilbake til landet og besøkt flere steder. Det avstedkom en rutinemessig oppfølging i tilfelle de hadde smittet andre. I den forbindelse oppfordret statsministeren landets innbyggere å unngå panikk. Det vil bare forverre situasjonen, mente han.

Bakgrunnen for anmodningen er det faktum at et stort antall hotellbestillinger har blitt kansellert de siste ukene som følge av medieoppslag om de angivelige supersprederne. Det hele koker nå ned til at det kun er fire smittede helsearbeidere som er smittet ved private sykehus i Bangkok.

Thailands helsemyndigheter registrerte tirsdag 19 nye Corona-smittede, hvorav den ene var en mann i den nordlige Chiang Rai-provinsen. Han er dermed den 39. personen som er blitt smittet på et utested i den burmesiske grensebyen Tachileik.

Den smittede mannen i Chiang Rai er den siste thailandske statsborgeren som ble smittet i utlandet før han snek seg tilbake til landet ulovlig. Ifølge sykehuset er han asymptomatisk – som vil si at han kun er bærer av Corona. ©